Vraag & Antwoord

Waarom smeekbeden niet verhoord worden?

Hoe komt het dat een mens zijn Heer aanroept maar zijn smeekbede wordt niet verhoord?! Terwijl Allah zegt: "En jullie Heer zei: "Roept Mij aan, Ik zal jullie verhoren." (Soerat Ghaafir: 60)

Alle lof is voor Allah de Heer van de werelden en de zegeningen en vrede over de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn metgezellen. Ik vraag Allah voor en mij en mijn broeders van de moslims om ons allen te leiden naar de juiste geloofsovertuiging zowel in uitspraken als in daden. Allah zegt: "En jullie Heer zei: "Roept Mij aan, Ik zal jullie verhoren." (Soerat Ghaafir: 60). De vraagsteller vraagt hoe het kan dat iemand zijn Heer aanroept en vervolgens wordt zijn smeekbede niet verhoord, dit brengt hem in verwarring. In werkelijkheid is deze vers dat Allah hier een belofte maakt, en Allah breekt nooit zijn belofte. Het vers is duidelijk en dat is dat Allah de smeekbede van degene die smeekbeden verricht verhoord. Het antwoord op deze vraag is als volgt: we dienen te weten dat acceptatie en aanvaarding van smeekbeden gebonden is aan bepaalde voorwaarden:

Als eerste:

Zuiverheid tot Allah; dit betekent dat de mens zuiver in zijn smeekbeden dient te zijn wanneer hij zijn Heer aanroept. Zijn hart dient aanwezig te zijn, de dienaar dient te weten dat Allah in staat is zijn smeekbede te verhoren, en hier de hoop op te vestigen.

Als tweede:

De mens dient ten tijde van de smeekbeden dat hij zeer behoeftig is tot Allah, het is Allah alleen die de smeekbeden van degene die in nood zit verhoort en aanvaardt en schadelijkheid opheft. Maar wanneer iemand zijn Heer aanroept terwijl hij niet het gevoel heeft behoeftig te zijn, maar Allah alleen maar aanroept als gewoonte: van deze persoon kan je niet verwachten dat zijn smeekbeden verhoort worden.

Derde voorwaarde:

Men dient de verboden zaken te vermijden wat betreft zijn voedsel. Het eten van voedsel wat verboden is, vormt een afscheiding tussen de mens en de aanvaarding van zijn smeekbeden. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah is goed en aanvaardt alleen het goede en Hij heeft de gelovigen met hetzelfde opgedragen waarmee Hij de profeten heeft opgedragen. Allah zegt: "O boodschappers, eet van de goede zaken en verricht goede daden. Voorwaar, Ik ben Alwetend over wat jullie doen." (Soerat al-Moe-eminoen: 51).

En Allah zegt: "O jullie die geloven, eet van de goede dingen waarmee Wij jullie hebben voorzien." (Soerat al-Baqarah: 172). Daarna noemde hij een reiziger onder het stof met verwarde haren die zijn handen opheft tot de hemel terwijl zijn eten, zijn drinken en kleding H'araam (verboden) zijn, hoe kunnen zijn smeekbeden dan verhoort worden?!" (Overgeleverd door Moeslim en at-Tirmidzie).

De boodschapper van Allah noemt in deze overlevering dat het niet vanzelfsprekend is dat de smeekbede van deze persoon verhoord wordt ondanks de oorzaken die er zijn dat zijn smeekbede verhoord wordt en dat zijn:

1. Het heffen van de handen tot de hemel tot Allah, aangezien Allah zich in de hoogt bevindt boven Zijn "Arsh(Troon). Het opheffen van de handen tot Allah is een reden dat een smeekbede verhoort wordt zoals gekomen is in een overlevering die wij vinden in Moesned van imaam Ah'mad: "De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah is H'ayyoen Kariem, twee eigenschappen van Allah, schaamt zich en is hartelijk (gastvrij), Hij schaamt zich om de handen die zijn opgeheven tot Hem terug te laten keren met een nul op de rekwest." (Sahieh verklaart door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' al-Djaami').

2. Deze man roept zijn Heer aan met de benaming "O Rabb" ( O Heer). Toenadering zoeken tot Allah middels deze naam is een reden dat smeekbeden verhoord wordt. Omdat de Rabb de Schepper is, de Koning is, en Regelaar is van alle zaken, in Zijn Handen zitten de zaken van de hemelen en de aarde. Daarom vinden wij dat de meeste smeekbeden in de Qor-aan beginnen met deze Geweldige Naam (Rabb) zoals: "Onze Heer, voorwaar, wij hebben een oproeper gehoord die oproept tot geloof: Gelooft in jullie Heer, dus geloven wij. Onze Heer, vergeef ons onze zonden en wis onze fouten uit en neem ons leven met (dat van) de vromen. Onze Heer, schenk ons wat U aan Uw Boodschappers belooft hebt en verneder ons niet op de Dag der Opstanding. Voorwaar, U verbreekt de belofte niet." En hun Heer heeft hun (smeekbede) verhoort, (zeggend:) "Voorwaar, Ik doe het werk van de werkenden van jullie niet verloren gaan, of het nu man of vrouw is, jullie komen uit elkaar voort." (Soerat Aal-'Imraan: 193-195).

3. deze man genoemd in de overlevering was een reiziger, en een reis is een reden dat een smeekbede verhoort wordt. Wanneer de mens op reis is, dan is zijn besef des te meer hoe behoeftig hij is tot zijn Heer. Zijn behoeftigheid tot zijn Heer is veel meer dan wanneer hij geen reiziger is en bij zijn gezin en familie is. De kenmerk onder het stof en met verwarde haren heeft ook invloed op de acceptatie van smeekgebeden, het is alsof deze man zichzelf vergeten is en alleen maar zich tot Allah richt. Het onder het stof zitten met verwarde haren heeft zeker invloed op de aanvaarding van de smeekgebeden zoals in de overlevering van "Abdoellaah ibn' Amr waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zegt: "Allah spreekt groot over de pelgrims de dag van "Arafah bij (en prijst hen hij) de engelen en Zegt: "Kijk naar Mijn dienaren; zij zijn tot Mij gekomen onder het stof en met verwarde haren." (Overgeleverd door Ah'mad in zijn Moesned).

Ondanks dat er al deze redenen van aanvaarding van de smeekgebeden aanwezig zijn, heeft het geen nut.. Waarom niet?! Omdat het voedsel, kleding en drank van deze man verboden zijn, daarom zei de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Hoe kan hij dan verhoord (zijn smeekbede) worden?!" Dus wanneer deze voorwaarden voor de acceptatie van smeekbeden afwezig zijn dan is aanvaarding van smeekbeden ver te zoeken. Wanneer de voorwaarden wel aanwezig zijn, maar desondanks worden de smeekbeden niet aanvaard, dan zit hierachter een wijsheid die Allah alleen weet. Degene die deze smeekbede doet kent deze niet.

"Maar het kan zijn dat jullie afkeer van iets hebben, terwijl het goed is voor jullie; en het kan zijn dat jullie van iets houden, terwijl het slecht is voor jullie. En Allah weet, terwijl jullie niet weten." (Soerat al-Baqarah: 216).

Het is ook belangrijk te weten dat wij niet te overhaastig moeten zijn en de aanvaarding van de smeekgebeden gaan afwachten. Dit is een reden dat de aanvaarding van de smeekgebeden tegen wordt gehouden zoals gekomen is in een overlevering"via Aboe Hoerayrah dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De smeekbede van een dienaar wordt verhoord zolang hij niet een slechte smeekbede doet, of een smeekbede doet om familiebanden te verbreken of haastig is in zijn smeekbede." Er werd gevraagd: "O boodschapper van Allah, wat houdt dat in "haastig zijn in je smeekbeden'? Hij antwoordde: "Dat iemand zegt: ik heb smeekbeden gedaan, ik heb smeekbeden gedaan en ik zie niet dat ik verhoord wordt, hij zal droefheid hebben, en smeekbeden achterwege laten." (overgeleverd door imaam Moeslim).

En Allah is Degene die naar succes leidt

Bron: Fataawa at-Tawh'ied/ arkaan al-Islaam van weledele Sheikh Moh'amed ibn Saalih al-"Oethaymiem (moge Allah hem Barmhartig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN