Vraag & Antwoord

Dient de Moe-adzin tijdens de Ramadhaan het vasten voor of na de aadzaan te verbreken?

Dient de Moe-adzin (degene die de Aadzaan doet tijdens de Ramadhaan) eerst het vasten te verbreken en daarna de Aadzaan te doen of eerst de Aadzaan en daarna het vasten te verbreken?

Alle lof is voor Allah.

De oorsprong van het verbreken van de vastende zijn vasten is bij het ondergaan van de zon en het aanbreken van de nacht gebaseerd op de uitspraak van Allah (de Verhevene): "En eet en drinkt tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is, het is Fadjr (ochtendschemering). Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 187)

Imaam ibn Djarier at-Tabbarie zei over de uitleg van dit vers: "Wat betreft de uitspraak van Allah (de Verhevene): "Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang" (Soerat al-Baqarah (2) aayah 187): hier noemt Allah de grens van het vasten dat de laatste gedeelte van het vasten het aanbreken van de nacht is, net zoals het eten, drinken en geslachtsgemeenschap en het aanbreken van het vasten bij aanbreken van de dag en het verdwijnen van de nacht is. Dit duidt erop dat er geen vasten is tijdens de nacht net zoals er geen verbreking is van het vasten tijdens de dag tijdens de dagen van het vasten." Einde citaat. (Zie Tafsier at-Tabbarie 3/532)

Tevens behoort het tot de Soennah dat het vasten direct met het ondergaan van de zon dient te gebeuren voor degene die vastende is. Op het gezag van Sahl ibn Sa'd (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De mensen (vastenden) bevinden zich op het goede (Pad) zolang zij het verbreken van het vasten versnellen." (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim. Oftewel: direct met het ondergaan van de zon)

Imaam ibn "Abd al-Barr – moge Allah hem Barmhartig wezen- zei: "Het behoort tot de Soennah (aanbevolen handeling) om het verbreken van vasten te versnellen en het uitstellen van de Sah'oer (de maaltijd die in het laatste gedeelte van de nacht genuttigd wordt). Het versnellen van het verbreken wordt gerealiseerd nadat men ervan zeker is dat de zon ondergegaan is. Het is voor iemand niet toegestaan het vasten te verbreken terwijl hij twijfelt aan het ondergaan van de zon: is deze ondergegaan of niet? Als een verplichting met zekerheid is vastgesteld kan deze alleen maar met zekerheid opgeheven worden." Einde citaat. (Zie at-Tamheed van ibn ibn "Abd al-Barr 21/97-98)

Imaam an-Nawawie- moge Allah hem Barmhartig wezen- zei: "De overlevering is een aanmoediging het verbreken van het vasten te versnellen direct na het ondergaan van de zon. En de betekenis hiervan is: de situatie van de islamitische natie is ordelijk en gerangschikt zolang zij deze Soennah (het versnellen van het verbreken) in praktijk brengen." (Zie Sharh' Sah'ieh' Moeslim van imaam an-Nawaawie 7/208)

Wat betreft de Moe-adzin: wanneer er mensen zijn die zitten te wachten op zijn eten zodat zij het vasten kunnen verbreken dan is het gepast om gelijk de Aadzaan te verrichten zodat hij geen reden is dat mensen moeten wachten om hun vasten te verbreken en dit is in tegenstrijd met de Soennah. Behalve als zijn verbreking iets kleins is wat niet veel tijd in beslag neemt zoals het drinken van een bekertje water want dit heeft geen invloed op het uistellen van de Aadzaan. Dit is dan geen probleem. Wanneer niemand de Aadzaan van de Moe-adzin afwacht. En wanneer hij bijvoorbeeld de Aadzaan voor zichzelf doet of de Aadzaan doet voor een groep reizigers die nabij hem zijn dan is het geen probleem voor hem eerst het vasten te verbreken en daarna de Aadzaan te doen want de groep reizigers zullen met hem het vasten verbreken ook al doet hij de Aadzaan nog niet en zij zullen niet wachten op zijn Aadzaan.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjid. Vraagnummer 66605


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN