Vraag & Antwoord

Het verenigen van twee overleveringen over al-Imaan

Hoe kunnen wij verenigen tussen de overlevering waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er is geen dienaar die "laa illaaha illalaah' zegt en vervolgens hiermee sterft of hij zal behoren tot de bewoners van het Paradijs binnentreden" en het eeuwige verblijf van de afgoddienaren en de hypocrieten in het Hellevuur ondanks dat zij ook "laa illaaha illalaah' zeggen?

Alle lof is voor Allah.

Sheikh Moh'ammed Saalih al-"Oethaymien (moge Allah hem Barmhartig wezen) zei: "Deze overlevering duidt erop dat degene die dit zegt een oprechte gelovige is, al wordt hij verleid door zijn ego om sommige zonden te verrichten zoals diefstal e.d. De methodiek van Ahloe s-Soennah wa l-Djamaa'ah (Ahloe s-Soennah wa l-Djamaa'ah: De mensen van de Soennah en de Groep; zij die zich vasthouden aan de weg van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn Metgezellen) is dat wanneer een moslim ondanks het verrichten van sommige grote zonden verricht hij uiteindelijk het Paradijs zal binnengaan. Maar wat voor het binnentreden van het Paradijs van Straf is: de uiteindelijke Beslissing hiervan is bij Allah: als Hij wil Straft Hij en als Hij wil vergeeft Hij. Het bewijs hiervoor is de uitspraak van Allah (de Verhevene): "Allah vergeeft niet dat aan Hem deelgenoten toegekend worden, maar Hij vergeeft daarnaast alles, aan wie Hij wil." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 48). Het verrichten van zonden -hoe groot die ook zijn- zijn geen belemmering om het Paradijs te betreden, mits het geen ongeloof is (De persoon dient wel de verplichtingen zoals gebeden enz. na te komen).

Het kan zijn dat de verrichter ervan een Straf ondergaat in het Hellevuur naargelang zijn zonden, echter kan het ook zijn dat Allah hem vergeeft. De uiteindelijke Beslissing is bij Allah. De hypocrieten, ongelovigen en zij een innovatie (Bid'ah) hebben die hen buiten de oevers van de islam plaatst zeggen niet puur vanuit hun hart "laa illaaha illalaah'. Omdat hypocriesie die hen buiten de overs van de islam heeft geplaatst de zuiverheid in hun hart ongeldig heeft verklaard en voor het zeggen van "laa illaaha illaalah' is het noodzakelijk dat het puur en zuiver vanuit het hart gebeurt. Wat betreft degene die "laa illaaha illalaah' zegt maar ervan overtuigd is dat er geen Heer en God is, of ervan overtuigd is dat er andere god met Allah is die het universum bestuurt, of dat de metgezellen cvan de boodschapper ketters en heidenen zijn geworden na de profeet's dood of soortgelijken van de mensen van Bida' en ongeloof: al deze groepen mensen zijn niet zuiver in het zeggen van "laa illaaha illalaah'. Hun overtuiging is in tegenstrijd met de uitspraak van de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Degene die getuigt dat er geen god is dan Allah' (of "zegt dat er geen god is dan Allah') zal het Paradijs binnentreden." Luister naar het oordeel van Allah over de hypocrieten: "En wanneer zij in de salaat staan, staan zij er lui bij, om door de mensen gezien te worden." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 142). In de daaropvolgende verzen vervolgt Allah (de Verhevene): " Voorwaar, de huichelaars zullen in de laagste verdieping van de Hel zijn: jij zult nooit een helper voor hen vinden." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 145). Verder zegt Allah (de Verhevene) over de hypocrieten: "Wanneer de huichelaars tot jou komen, zeggen zij: "Wij getuigen dat jij inderdaad de boodschapper van Allah bent." (Soerat al-Moenaafiqoen (63) aayah 1). Dit is een getuigenis met hun tongen. Daarna zegt Allah (de Verhevene): "Allah weet dat jij Zijn boodschapper bent, en Allah getuigt dat de huichelaars inderdaad leugenaars zijn." Oftewel: leugenaars in hun uitspraak: "Wij getuigen dat jij de boodschapper van Allah bent." Zij (de huichelaars) gedenken Allah met hun tongen en getuigen van de profeetschap van Allah's boodschapper, maar hun harten zijn leeg met datgene waarmee zij met hun tongen getuigen." Einde citaat. (Zie "een open zitting met wedelele Sheikh Moh'ammed Saalih al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer 21683.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN