Vraag & Antwoord

De Barmhartigheid van Allah over Zijn dienaren

Ik hoorde dat Allah zeventig maal meer van ons houdt dan de liefkozende moeder voor haar kind, is dit waar? Ik wil graag uitleg hierover.

Alle lof komt Allah toe, voorts. Allah is ar-Rah'maan, ar-Rah'eem en Hij is de meest Barmhartige, Zijn Barmhartigheid omvat alle zaken zoals. Allah zegt: "... Mijn Barmhartigheid omvat alle dingen." (Soerat al-A'raaf (7) aayah 165) . In Sahieh Moeslim is er een overlevering gekomen waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah bezit over honderd Barmhartigheden; één hiervan heeft Hij neergedaald die verdeeld wordt tussen de Djinn, de mensen, dieren, insecten en ander schepselen. Door deze Barmhartigheid hebben zij (deze schepselen) genegenheid jegens elkaar, zijn zij elkaar barmhartig, en door deze neergezonden Barmharttigheid is de wilde dier mededogend naar zijn jong. Negenennegentig Barmhartigheden heeft Allah gelaten voor de Dag des Oordeels: hiermee (negenennegentig) is Hij Zijn dienaren Barmhartig op de Dag van de Wederopstanding."( Overgeleverd door imaam Moeslim: 6908)

"Oemar ibn al-Khattaab (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over en zei: "Er werden slaven gebracht na een oorlog, en onder hen was een vrouw die hopeloos naar haar baby zocht. Uiteindelijk vond zij haar baby tussen de slaven, zij nam haar baby, drukte hem tegen haar borst en gaf hem borstvoeding. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei tegen ons: "Denken jullie dat deze vrouw (de wil heeft en wenst) haar baby in het vuur werpt?!" Wij antwoorden: "Bij Allah! Dat zal zij nooit doen (en zij is in staat dit niet te doen)!" De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah is Barmhartiger voor Zijn dienaren dan deze vrouw voor haar baby!" (Overgeleverd door al-Boekhaari: 5653 en Moeslim: 6912) Onder de Barmhartigheid van Allah is het zenden van boodschappernaar de mensen, het (neer) zenden van (Goddelijke) Boeken, en Wetten zodat er stabiliteit is in hun leven op de weg van leiding, ver weg van bedruktheid, moeilijkheid en ongeloof. Allah (de Verhevene) zegt: "En Wij hebben jou (O Moehammad) slechts gezonden als een barmhartigheid voor de werelden." (Soeat al-Anbiyaa-e' (7) aayah 107) Het is de Barmhartigheid van Allah waarmee de oprechte dienaren de Dag des Oordeels het Paradijs zullen binnentreden en niemand zal het Paradijs binnentreden met zijn daden zoals de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Niemand van jullie zal met zijn daden het Paradijs binnentreden." Ze zeiden: "Zelfs u niet o boodschapper van Allah?!" Hij antwoordde: "Nee, zelfs ik niet behalve dat Allah mij omgeeft met Zijn Gulheid en Barmhartigheid...." (Overgeleverd door al-Boekhaarie: 5349 en Moeslim: 7042) De gelovige dient altijd de balans te vinden tussen hoop op de Barmhartigheid van Allah en angst voor zijn Bestraffing en zich niet te focussen op één zijde. Allah (de Verhevene) zegt: "Bericht mijn dienaren (O Moh'ammad:) "Voorwaar, ik ben de Vergevensgezinde, de meest Barmhartige.

En dat Mijn bestraffing een pijnlijke bestraffing is." (Soerat al-H'idjr (15) aayah 49-50) Wat betreft jouw vraag of Allah zeventig maal meer van ons houdt dan een moeder van haar baby... Allah weet het beste hieromtrent, het is genoeg voor ons te weten dat de Barmhartigheid van Allah alles omvat. Wij vragen Allah om Barmhartig met ons te zijn, waarlijk Hij is het meest Barmhartig.

Bron: Islam-qa.com vraagnummer: 20468


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN