Vraag & Antwoord

Is degene die een bezoek brengt aan een waarzegger en magiër een ''Kaafir' geworden?!

Hoe dienen wij te verenigen tussen de overlevering die luidt: "Het gebed van degene die naar een waarzegger gaat en hem over iets vraagt wordt voor een periode van veertig nachten niet aanvaardt." (Overgeleverd door Moeslim) en de overlevering: "Degene die een waarzegger bezoekt en hem gelooft is ongelovig in datgene wat nedergedaald is tot Moh'ammed." (Overgeleverd door Aboe Daawoed). Want wij zien dat in de laatste overlevering degene die naar een waarzegger gaat ongeloof heeft begaan terwijl dit bij de eerste overlevering niet het geval is.

Antwoord:

Alle Lof is voor Allah. Er is geen tegenstrijdigheid tussen de twee overleveringen. De overlevering: "Degene die een waarzegger bezoekt en hem gelooft is ongelovig in datgene wat neergedaald is tot Moh'ammed" betekent dat de magiër of waarzegger gevraagd wordt en de vraagsteller ervan overtuigd is dat deze kwakzalver de waarheid spreekt en het ongeziene kent. Omdat degene die hiervan overtuigd is de Qor-aan verloochent aangezien Allah (de Verhevene) zegt: "Zeg: "Niemand kent het onwaarneembare in de hemelen en op de aarde, behalve Allah." En zij weten niet wanneer zij worden opgewekt." (Soerat an-Naml (27) aayah 65).

Wat betreft de andere overlevering: "Het gebed van degene die naar een waarzegger gaat en hem over iets vraagt wordt voor een periode van veertig nachten niet aanvaardt." (Overgeleverd door Moeslim). In deze laatste overlevering staat niet "en hem gelooft'. Dus het verschil is in het geloven van de magiër of waarzegger of niet. Samengevat kunnen we zeggen: het gebed van degene die naar een waarzegger gaat alleen maar om te vragen wordt voor een periode van veertig nachten niet aanvaard, terwijl degene die naar een magiër of waarzegger gaat en hem daadwerkelijk gelooft wat hij zegt ongeloof heeft begaan en buiten de oevers van de islam is getreden. En Allah is Degene die naar succes leidt, en moge de zegeningen en vrede zijn over de boodschapper van Allah zijn.

Bron: de permanente Commissie van wetenschappelijke (religieuze) onderzoeken en Fataawa.

Sheikh Abdoe l-'Aziez ibn "Abdoellaah ibn Baaz, Sheikh "Abdoer-Razzaaq "Afiefie en Sheikh "Abdoellaah ibn Ghoedayaan.Zie: "Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-iemah 2/48

Samenvatting van deze Fatwa is te vinden op: www.islamqa.com, vraagnummer: 112069.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN