Vraag & Antwoord

Waarom is alleen maar Ibraahiem genoemd tijdens at-Teshehhoed in het gebed?

Waarom is alleen maarIbraahiem(vrede zij met hem) (salaat al-Iebraahimiyyah) genoemd tijdens de vredesgroet (at-Teshehhoed) in het gebed en geen andere profeten? En waarom is dit niet over de overige drie profeten van Oeloe al'Azm zoals Noeh, Moessa en "Iessa?

(De salaat al-Iebraahimiyah in Teshehud luidt als volgt: Allamoemma sallie "allaa Moh'ammed wa "alaa aalie Moh'ammed kamaa sallayta "alaa aalie Iebrahiem, wa baarik "alaa Moh'ammed kamaa baarakta "alaa aalie Iebrahiem, fiel l'aalamien innaka h'amiedoen madjied. (Betekenis: "O Allah! Schenk Uw gunsten over Moh'ammed en zijn familieleden zoals U over Iebrahiem en zijn familieleden Uw gunsten hebt geschonken. O Allah! zegen Moh'ammed en zijn familieleden zoals U over Iebrahiem en zijn familieleden zegeningen hebt geschonken. Voorwaar U bent Meest Prijzenswaardig, Meest Vrijgevig")

 

Het antwoord:

Onze meester Ibraahiem is bevoorrecht door Allah met gunsten, hij is een voorganger, een natie, een zuivere aanbidder van Allah, waar alle profeten van Allah na hem vanaf stammen. Zowel moslims, als christen evenals de joden geloven in de profeet Ibraahiem. De profeet Ibraahiem (Allah's vrede en zegen zij met hem) is de beste profeet onder de profeten na de profeet Moh'ammed, vandaar dat Allah ons bericht dat Ibraahiem als boezemvriend (Khaliel) heeft genomen zoals Allah (de Verhevene) zegt in Zijn Boek: "En Allah nam Ibraahiem als boezemvriend." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 125). Alle profeten en gezanten die na hem gekomen zijn stammen van hem af via zijn kinderen Ishaaq en Ya'qoeb, behalve de profeet Moh'ammed (Allah's vrede en zegen zij met hem), want Moh'ammed stamt af van Ismaa'iel de zoon van Ibraahiem. Onze profeet Moh'ammed is meer specifieker tot Ibraahiem; Ibraahiem is de voorvader van de Arabieren en hij is de voorvader van Moh'ammed. Het is Ibraahiem waarmee Moh'ammed opgedragen werd hem te volgen zoals Allah (de Verhevene) zegt: "Daarop openbaarden Wij aan jou (O Moh'ammad): "Volg de godsdienst van Ibraahiem, H'anif, en hij behoorde niet tot de veelgodenaanbidders." (Soera tan-Nahl (16) aayah 123). Daarom was de profeet Moh'ammed degene die het meest aanspraak maakte op de profeet Ibraahiem en wij (als moslims) volgen Moh'ammed hierin zoals Allah (de Verhevene) zegt in Zijn Boek: "Voorwaar, degenen die Ibraahiem het meest nabij komen, zijn degenen die hem en deze profeet (Moh'ammed) volgen en degenen die geloven. En Allah is de Beschermer van de gelovigen." (Soerat aal-"Imraan (3) aayah 68). Verder weerlegt Allah de joden en christenen die claimen dat Ibraahiem behoort tot hen: "Ibraahiem was geen jood, en geen christen, maar hij was een H'anif, die zich (aan Allah) overgegeven had, en hij behoorde niet tot de veelgodenaanbidders." (Soerat aal-"Imraan (3) aayah 67).

De weledele Sheikh Moh'ammed Saalih al-"Oethaymeen werd de volgende vraag gesteld: "Waar is Ibraahiem specifiek genoemd als de uitnodiger tot Tawh'ied (Eenheid van Allah) terwijl wij weten dat alle profeten hebben uitgenodigd tot Tawh'ied?!"

Hij antwoordde: "Alle profeten zijn gekomen met de zuivere Tawh'ied. Zoals Allah (de Verhevene) zegt: "En Wij stuurden niet één van de boodschappers voor jou, of Wij openbaarden aan hem dat er geen andere god dan Ik is, aanbidt Mij daarom." (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 25). Maar Ibraahiem is de voorvader van de Arabieren, en de voorvader van de Israëlieten, hij nodigde de mensen uit tot de zuivere Tawh'ied. De joden en de christenen beweren dat zij zijn volgers zijn, maar in werkelijkheid zijn de moslims de volgelingen van Ibraahiem. Hij is specifiek genoemd dat hij uitnodigde tot de zuivere Tawh'ied omdat hij de vader van alle profeten is, hij was een H'anif, die zich (aan Allah) overgegeven had. Wij zijn bevolen om de profeet Ibraahiem te volgen omdat wij meer aanspraak maken op Ibraahiem: "Voorwaar, degenen die Ibraahiem het meest nabij komen, zijn degenen die hem en deze profeet (Moh'ammad) volgen en degenen die geloven." (Soerat aal-"Imraan (3) aayah 68). Allah weerlegt de bewering van de joden en christenen die beweren dat Ibraahiem tot hen behoort: "Ibraahiem was geen jood, en geen christen, maar hij was een H'anif, die zich (aan Allah) overgegeven had." (Soerat aal-"Imraan (3) aayah 67). Einde citaat. (Zie het boek "Liqaa' al-Maftoeh' (een open zitting met Sheikh) blz. 189 vraagnummer 7).

De geleerde Badr ad-Dien al-"Aynie al-H'anafie heeft een ander reden genoemd waarom Ibraahiem genoemd wordt tijdens het opzeggen van de vredesgroet in het gebed. Hij zei: "Als er gevraagd wordt: waarom wordt de profeet Ibraahiem (vrede zij met hem) specifiek genoemd onder alle andere profeten in het uitspreken van de vredesgroet over Moh'ammed en hem?!" Dan zeg ik: "de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft in de nacht waarin hij de hemelreis meemaakte alle profeten en gezanten gezien, hij heeft elk profeet en gezant begroet. Het was alleen Ibraahiem die de vredesgroet uitsprak over de Oemmah (natie) van Moh'ammed; de profeet heeft ons bevolen om de vredesgroet en zegeningen uit te spreken over Ibraahiem in het laatste gedeelte van elk gebed tot aan de Dag des Oordeels, als een beloning voor hem. Er wordt ook gezegd: "Toen Ibraahiem klaar was met het bouwen van de Ka'bah heeft hij een smeekbede gedaan voor de natie van Moh'ammed en hij zei: "O Allah, wie van de natie van Moh'ammed hier naartoe komt voor de H'adjj geef hem dan van mij de Salaam groet." Tevens heeft hij heeft ook zijn gezin en zijn kinderen hiermee opgedragen. Dus vandaar dat wij bevolen zijn om de vredesgroeten over hem uit te spreken. (Zie Sharh' Aboe Daawoed van al-'Aynie: 4/260.

En Allah weet het beste.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 149310.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN