Vraag & Antwoord

Uitleg van de h'adith: Het geloof bestaat uit een zeventig tal verschillende vertakkingen.

Hoe verenigen wij tussen het gegeven dat "Imaan' (geloof) het geloof in Allah, Zijn engelen, Zijn Boeken, de laatste Dag, en het Lot zowel het goede en het slechte"en de uitspraak van de profeet: "Het geloof bestrijkt meer dan zeventigtal verschillende takken..."

Alle lof is voor Allah, voorts:

Het geloof dat de kern van het geloof is en behoort tot de geloofsovertuiging ("Aqiedah) is de "Imaan' die genoemd is in de overlevering van Djibriel toen de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) gevraagd werd over "Imaan' en hij antwoordde: "Het geloof houdt in dat je gelooft in Allah, Zijn engelen, zijn Boeken, Zijn profeten, en de Laatste Dag en dat je gelooft in het Lot zowel het goede als het slechte." (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim).

Maar wat betreft het geloof die goede daden betekent en de vormen ervan dat is het geloof die bestaat uit een zeventig (tussen drieënzeventig en negenenzeventig) tal verschillende vertakkingen, daarom heeft Allah (de Verhevene) het gebed "Imaan' in Zijn uitspraak (de Verhevene): "En Allah is niet zo dat Hij jullie geloof (salaat) verloren zou doen gaan." (Soerat al-Baqarah: 143). De Tefsiergeleerden hebben gezegd: "Met "geloof' wordt hier het gebed bedoeld welke gebeden is richting Jeruzalem voordat de Qiblah gewijzigd werd. De metgezellen werden voordat zij richting de Ka'bah moesten wenden zich te wenden richting baytoe l-Maqdies in Jeruzalem.

En Allah weet het beste.

Bron: Fataawa at-Tawh'ied/ arkaan al-Islaam van de weledele Sheikh Moh'ammed ibn Saalih al-"Oethaymiem (moge Allah hem Barmhartig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN