Vraag & Antwoord

Enkele mensen zeggen: zelfs als jullie Allah niet om hulp vragen, dan zal het toch gaan re

Enkele mensen zeggen: zelfs als jullie Allah niet om hulp vragen, dan zal het toch gaan regenen. Wat is jullie mening hierover?

Sheikh Moh'ammed Ibn Saalih' al-"Oethaymien heeft hierover het volgende gezegd:

Ik zeg dat ik een groot gevaar vrees voor de mensen die dit zeggen, omdat Allah (de Verhevene) zegt: "En jullie Heer zei: "Roep Mij aan, Ik zal jullie verhoren.'" Soerat Ghaafir (40), aayah 60.

En Allah de Almachtige is vol Wijsheid, dus Hij zou Zijn gunsten kunnen uitstellen opdat de mensen zich bewust zullen zijn van hun dringende behoefte aan Hem, en dat er geen toevlucht tegen Allah is, behalve bij Hem, en dat Hij de smeekbede van de mensen tot aanleiding van de regen maakt. Wanneer de mensen smeekbeden tot Hem richten, maar het gaat bij hen niet regenen, dan heeft Allah de Meest Verhevene hier een Wijsheid in, en Hij, de Meest Geprezene, de Meest Verhevene, weet beter, is Wijzer en Meewariger (heeft meer medelijden) jegens zijn schepselen dan ze jegens Hem zijn.

Men zou geregeld om iets kunnen vragen, maar hij ontvangt het niet. Dan vraagt hij het weer, en hij ontvangt het niet. Vervolgens vraagt hij het weer, en weer krijgt hij het niet. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Eenieder van jullie zal zijn smeekbede verhoord krijgen, zolang hij niet ongeduldig is en zegt: ik heb een smeekbede verricht, maar deze is mij niet verhoord." Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Smeekbeden, in het Hoofdstuk: De Dienaar Zal Verhoord Worden Zolang Hij Niet Ongeduldig Is (6340); en door Moeslim in het Boek van Gedenking en Smeekbede, in het Hoofdstuk: Uiteenzetting Dat De Smeekbede Verhoord Zal Worden Zolang De Smekende Niet Ongeduldig Wordt (2735).

Op dit punt wordt hij beproefd en laat hij het verrichten van smeekbeden na (moge Allah ons hiertegen beschermen) ondanks het feit dat, wanneer men geen smeekbedes verricht behalve met een enkel woord, hij hiervoor beloond zal worden. Dit is omdat het verrichten van smeekbeden een vorm van aanbidding is, en zo baat het de persoon die smeekbeden tot Allah richt ten aller tijde.

In feite is het in een h'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) overgeleverd dat, wanneer een persoon smeekbede tot Allah (de Verhevene) richt, een van drie zaken zullen gebeuren: 1) of zijn smeekbede wordt verhoord, 2) of een groter kwaad zal van hem weggenomen of voorkomen worden, 3) of het zal voor hem tot de Dag der Opstanding bewaard worden. Overgeleverd door at-Tirmidzie in het Boek der Smeekbedes, in het Hoofdstuk: Over Het Wachten Op Verlossing En Andere Zaken (3573).

Ik adviseer de broeder die deze uitspraak gedaan heeft zich in berouw tot Allah (de Verhevene) te wenden, daar het een ernstige zonde is die tegen het Gebod van Allah de Verhevene - om smeekbedes tot Hem te richten - indruist, en het is een overtreding van de door Allah opgestelde grenzen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN