Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om in huwelijk te treden met iemand die niet bid?

Salaam moualaikoum warahmatoullahi wabarakatoeh,

Op dit moment ben ik bezig met een partnerkeuze. Er is een man die mij ten huwelijk heeft gevraagd, maar ik heb hem afgewezen omdat hij niet bid (dit zegt hij zelf). Voor mij is de Islaam heel belangrijk en ik vind het een goede rede om zo?n man niet te trouwen. Is dat juist?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle, voorts:

Het is niet toegestaan om met zo'n man te trouwen. Iemand die niet bid treed buiten de oever van de Islaam en wordt gezien als een ongelovige. In het boek "Fataawa al-Mar-ah al-Moeslimah" (Fataawa over de moslimvrouw), deel 2, pagina 747, lezen we de volgende fatwa; Er werd gevraagd aan Sheikh Mohammed Ibn al-"Oethaymien: "Mijn man vast niet in de Ramadhaan en hij bidt niet. Sterker nog, hij weerhoudt mij van alle goede daden. Hij wantrouwt mij zelfs zo erg dat hij thuis blijft van zijn werk om mij te controleren. Wat moet ik doen? De fatwa van de Sheikh luidt: "Het is niet toegestaan om bij deze echtgenoot te blijven, omdat hij door het in de steek laten van zijn gebeden een kafir (ongelovige) is geworden. Het is een moslima niet toegestaan om bij een kafir te blijven. De Verhevene heeft gezegd in Soerat Al-Moemtah'inah, aayah 10: "en zij (de ongelovige mannen) zijn niet toegestaan voor hen (de gelovige vrouwen)."

Het huwelijk tussen jou en hem is ongeldig; er is geen huwelijk tussen jullie twee, behalve als Allah (Geprezen en Verheven is Hij) hem recht leidt en hij berouw heeft en terugkeert naar de Islaam.

De fatwa gaat verder, maar tot zover heeft het betrekking op het nalaten van het gebed. Als zelfs een huwelijk niet meer geldig is, dan is het niet toegestaan om een huwelijk aan te gaan met een man die zijn gebeden niet verricht. Het is dus een geldige reden (en zelfs een verplichting) om zo'n man af te wijzen.

Het is wel te adviseren om deze man uit te nodigen om zijn gebed te verrichten en hem te waarschuwen voor het gevaar van het nalaten van het gebed. Misschien weet hij dit niet en gaat hij met deze kennis zijn gebeden weer verrichten. Moge Allah (Verheven en Geprezen is Hij) hem leiden op het Rechte Pad.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN