Vraag & Antwoord

ā€¨Mogen mannen de stem van een vrouw horen?

Ik heb een vraagje waar ik al een tijdje mee rondloop. We zien nu veel vrouwen betogen tegen de oorlog in Irak. Daarover heb ik gepraat met andere gelovigen, maar onze meningen waren verdeeld. Iemand zei dat mannen een vrouw haar stem niet mogen horen, waardoor ze niet mag betogen. Maar dan vroeg ik me af hoe het komt dat "Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) les gaf aan gelovige mannen enz. Kunt u mij hierop een antwoord geven (liefst met bewijzen uit h'adieth en de heilige Qor-aan)

wa alaikoem assalam warahamtoellaah

Alle lof aan Allah de Heer der werelden.

Sheikh Saalih' Ibn Fawzaan Ibn 'Abdiellaah Al-Fawzaan heeft ooit een antwoord gegeven over de door u gestelde vraag en zei:

De vrouw wordt in de Islaam gevraagd om afstand te nemen van alles wat de aandacht trekt. Als haar stem de aandacht van mannen trekt waardoor zij verkeerde gedachten zullen krijgen dient zij haar stem te dempen. Daarom dient de vrouw geen Talbiyyah (het zeggen van labbayka allaahoemma labbayk) met verheven stem te doen tijdens de H'adjj of 'Oemrah, zij dient in stilte de Talbiyyah te doen.

Wanneer de moslimvrouw achter een imaam het gebed aan het verrichten is en zij merkt dat de imaam zich in het gebed vergist dient zij te klappen in haar handen om hem te waarschuwen. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Als jullie iets (verkeerds) merken in het gebed, dienen de mannen tesbieh' te doen (het zeggen van: soebh'anallaah - Glorieus is Allah) en de vrouwen dienen met hun handen te klappen."

Het is de vrouw is in eerste instantie verboden om haar stem aantrekkelijk en mooi te maken wanneer zij nodig mannen moet spreken. Allah de Verhevene zegt: "Weest daarom niet minzaam in jullie manier van spreken, waardoor degene in wiens hart een ziekte is begeerte gaat voelen, en spreekt een juist woord." (Soerat Al-Ah'zaab (33), aayah 32).

Al-Imaam Ibn Kathier (moge Allah genadig met hem zijn) heeft gezegd: "de betekenis hiervan is dat zij vreemde mannen niet moet spreken op een minzaam manier zoals zij haar man aanspreekt. - Einde citaat –

Wat betogingen betreft die hier en daar plaats vinden, moet men zeker de volgende zaken in de gaten houden. Dat de vrouwen niet deel kan nemen aan zulke betogingen omdat het voor de vrouw geen noodzaak is om hieraan deel te nemen. Verder horen we vaak dat er muziek en allerlei leuzen geroepen worden die tegen het islamitische gedachtegoed in gaan. Zoals het roepen van "met ziel met bloed wij zullen ons voor je opofferen o saddam", of "Palestina is een Arabisch land" of dat er bijvoorbeeld poppen gebruikt worden om een persoon af te beelden. Of het vermoeilijken van het verkeer en vandalisme of het steken van gebouwen in vuur en andere zaken die in een betoging en daarbuiten verboden zijn.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN