Vraag & Antwoord

Is het voor de vrouw toegestaan om op djihaad te gaan?

Mag een moslimvrouw zonder toestemming van haar man mah'ram op Djihaad; strijden voor de zaak van Allah (de Verhevene)?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle, voorts:

Het is voor een vrouw niet toegestaan om te strijden in tijden dat mannen nog leven. In een h'adieth van de profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) overgeleverd door Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn), zegt hij (Allah's vrede en zegen zij met hem): de Djihaad van de bejaarde, de kinderen, zwakkere en de vrouw, is de H'adjj en "Oemrah. (An-Nasaa-ie nr.2579)

Ook al is de H'adjj en de "Oemrah de Djihaad voor de vrouw; als ze deze wil verrichten, dan heeft ze de toestemming van haar man nodig om te reizen. Daarnaast dient zij vergezeld te worden door haar man of een mah'ram. De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) predikte en zij: "Het is niet toegestaan voor een vrouw om te reizen, behalve met een mah'ram." Een man vroeg toen: "O boodschapper van Allah, mijn vrouw is op H'adjj gegaan terwijl ik mijzelf aangegeven heb om te strijden op een slagveld." De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei toen: "Ga met je vrouw de H'adjj verrichten." (Fataawa al-mar-ah al moesliemah).

Andere ah'adieth duiden aan dat de vrouwen tijdens de slagvelden ten tijden van de profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) de gewonden verzorgden en ook zorgden zij voor drinken. In deze tijden kan een vrouw wel haar man aanmoedigen om op Djihaad te gaan, tevens haar kinderen opvoeden om te strijden voor de Islam, strevend om de volgende aayah te praktiseren: "Ondersteunt elkaar bij het goede en Taqwa." (Soerat Al-Maa-idah, aayah 2)

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN