Vraag & Antwoord

Wat is het Islamitisch oordeel over donor transplantatie?

Ik wil graag weten wat de Islaam over donor transplantatie zegt. Bijvoorbeeld als de dokter zegt dat het slagen van de transplantatie 50/50 is.

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige

Dit is een onderwerp dat onderzocht is door het islamitisch comité van jurisprudentie. De volgende uitspraken zijn daarover gedaan:

Het is toegestaan om een lichaamsdeel van een persoon te verplaatsen naar een andere plek in zijn lichaam. Zodat de natuurlijke aanleg van het zieke lichaamsdeel hersteld kan worden.

Het is toegestaan om een lichaamsdeel uit een levend lichaam te transplanteren naar een ander lichaam, als desbetreffende lichaamsdeel zelf groeit en tot de oorspronkelijk staat hersteld (zoals het bloed of huid).

Het is niet toegestaan om een lichaamsdeel weg te halen bij een persoon waarbij hij door deze transplantatie sterft of schade aan resulteert (zoals het weghalen van het hart...etc).

Het is toegestaan om een lichaamsdeel van een dode persoon te transplanteren bij een levende persoon, als er geen andere mogelijkheid is om de levende persoon te helpen behalve het veranderen van dit lichaamsdeel. Dit kan gebeuren als degene die gestorven is of zijn erfgenamen toestemming hiervoor geven.

Het is niet toegestaan om de getransplanteerde lichaamsdelen te gebruiken voor financiële doeleinden door het te verkopen.

Zaken buiten de bovengenoemde punten dienen voorgelegd en bestudeerd worden door moslimgeleerden en deskundigen.

Bron: Islamitische jurisprudentie verslagen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN