Vraag & Antwoord

Onderdrukking in de Islaam

Hoe is het mogelijk dat in bijv. europa of Amerika zoveel verschillende culturen en religies samen in vrede kunnen leven en in landen waar de Islaam en moslims de grootste aanhang hebben er altijd oorlog en onderdrukking is? Ik denk dat dat komt omdat in europa iedereen een vrije meningsuiting heeft kan zeggen en staan waar men wil. De regeringen van deze landen en ook Amerika dringen niemand een bepaald geloof op maar laten iedereen vrij. Als je kijkt naar de Islaam en de moslims zie je dat men daar anders denkende hun geloof wil opdringen. Kijk maar eens naar Afghanistan en de Taliban. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de Islam? Mensen met een hogere opleiding dan lagere school worden er afgemaakt, mannen die hun baard niet laten groeien worden opgepakt en gestenigd. Zeg nu niet dat dit niet gebeurt, want het is de waarheid! Nu is dit natuurlijk een extreem voorbeeld en het zijn de fundamentalisten die hier achter zitten maar ze hebben samen met alle moslims 1 ding gemeen en dat is hun geloof in de Qor-aan en de Islam. Als ik dan weer lees dat er een legertje Moslims met kapmessen naar een eiland van Indonesië gaat om er dood en verderf te zaaien in naam van Allah vraag ik mij echt af waar het in de Islaam om gaat... Kunt u zich voorstellen dat als dat dichterbij huis gebeurt ik mij ook bedreigd zal voelen? De mensheid heeft nog een lange weg te gaan en zoals ik het zie, leven deze volken (lees: moslims) nog in de middeleeuwen. Zoals de christen vroeger op kruistocht gingen op iedereen het christendom op te dringen zo zijn de moslims nu bezig alleen zijn we inmiddels 500 jaar verder. Wat is uw mening hierover?

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige

Wij danken u voor het insturen van uw vraag, en wij vragen Allah om de Leiding op Zijn Pad, naast welke er geen enkel ander pad zal worden geaccepteerd op de Dag des Oordeels.

De handelingen die moslims voeren dienen gebaseerd te zijn op uitspraken die gevestigd zijn in de Qor-aan (het geopenbaarde Woord van de Schepper) en de Soennah (de uitspraken/handelingen en goedkeuringen van Zijn Laatste profeet Mohammad. (Allah's vrede en zegen zij met hem)).

Als we de geschiedenis doornemen, dan zien we dat de eerste ware vrije maatschappijen ontstonden onder het islamitische gezag. Dit begon toen de eerste islamitische staat werd gesticht in Yathrib (Medina) onder het gezag van de geliefde boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem). Hier bestond een vredige samenleving onder een islamitisch gezag tussen Joden, Moslims en Christenen waarbij geen van de inwoners werden belemmerd in hun geloof. De harmonieuze omgang is een diep gevestigd grondbeginsel in de Islaam, gebaseerd op een aayah (vers uit de Qor-aan) die we terugvinden in Soerat al-Baqarah: "Er is geen dwang in de godsdienst. Voorzeker, het juiste pad is van dwaling onderscheiden; derhalve, hij die de duivel verloochent en in Allah gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen, dat onbreekbaar is. Allah is Alhorend, Alwetend. (vertaling van de Edele Qor-aan, 2:256)

In dit vers ligt een van de basisprincipes van een islamitisch gezag en wel dat verschillende geloven naast elkaar mogen en kunnen bestaan, zonder dat de een de andere schade mag toebrengen.

Het is een moslim niet toegestaan om zonder reden een Jood of Christen aan te vallen en te schaden. Onder een islamitisch gezag zal degene die deze onrecht anderen aandoet ongeacht of hij een simpele boer is of een machtige koning, voor het gerecht worden gebracht en op eerlijke wijze worden berecht en bestraft.

U noemt voorbeelden waarbij mannen zonder baarden worden gestenigd, geloof wordt opgedrongen en andere handelingen die tegen de islamitische leerstellingen ingaan. Dit keuren wij zonder enige twijfel af, en wij zijn van mening dat degenen die achter deze handelingen zit op gepaste wijze moeten worden aangepakt. Feit is inderdaad dat er op verscheidene plekken op de wereld een houding aangenomen wordt door sommige moslims dat niet strookt met de islamitische principes. Wat echter cruciaal is in het begrijpen van deze situaties, zijn de achtergronden hiervan. Vaak bestaat er een gebrek aan kennis onder deze mensen en nog vaker bevinden de moslims zich in die situaties onder onderdrukking. Voorbeelden hiervan zijn talrijk, we hoeven maar een blik te werpen op de situatie in Tsjetsjenië, Palestina, Kashmir en vele andere gebieden om een beeld te krijgen van de behandeling van moslims wereldwijd. Dit wekt bij vele mensen emoties en woede op die zij vervolgens uiten op een verkeerde manier.

De verminking van gewonden, het vermoorden van vrouwen of kinderen, het vermoorden van bejaarden, het aanvallen van onschuldigen en vele andere onrechtvaardige daden zijn niet toegestaan binnen de Islaam. Degene die zich schuldig maakt aan deze overtredingen is onwetendheid m.b.t. de Islamitische voorschriften aangaande oorlogssituaties en streeft ernaar om zijn emoties en woede op deze manier te uiten.

Wij vragen Allah, de Verhevene, om de moslims te sterken, zowel fysiek als geestelijk door de harten te zuiveren en te voeden met kennis. Wij vragen Hem, de Allerhoogste, om de steller van deze vraag te leiden naar Zijn Volmaakte religie.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN