Vraag & Antwoord

Wat zorgt ervoor dat het geloof afzwakt?

Wat zorgt ervoor dat het geloof afzwakt?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Alle lof zij Allah. De volgende aspecten zorgen voor een afzwakking van het geloof:

- Onwetendheid m.b.t. de namen en attributen van Allah maakt een afzwakking van het geloof onvermijdelijk, want als iemand gebrek heeft aan kennis over Allah, dan heeft hij gebrek aan geloof.

- Verwaarlozing met betrekking tot het denken aan de tekenen van Allah in het universum en de tekenen van de sharie'ah. Dit veroorzaakt een afzwakking in het geloof of het veroorzaakt op zijn minst een stagnatie in plaats van groei van het geloof.

- Het begaan van zonden, want zonden hebben een grondig effect op het hart en op het geloof. Onze profeet heeft gezegd: "De overspelige man is tijdens het begaan van overspel geen gelovige."

- Het verwaarlozen van de aanbidding, omdat verwaarlozing van de aanbidding van Allah een afname in geloof veroorzaakt. Maar als het gaat om een vorm van aanbidding die verplicht is, en een persoon verwaarloost het zonder een excuus, dan treft hem blaam en verdient hij bestraffing.

Wanneer een vorm van aanbidding niet verplicht is, of het is verplicht, en de persoon heeft een geldig excuus, dan is hij gebrekkig maar treft hem geen blaam. Om deze reden beschreef de profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem) vrouwen als gebrekkig in ratio en religie, en hij legde hun gebrek in religie uit als een gevolg van hun menstruatie, een periode waarin zij niet kunnen vasten of bidden. Maar, zij kunnen hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden, sterker nog, er wordt hun bevolen deze zaken niet te doen tijdens deze periode. Maar omdat zij enkele zaken missen die mannen wel doen, worden zij beschouwd als gebrekkig in dit opzicht.

Bron: Majmoe' Fataawa wa Rasaa-il Fadhielat as-Sheikh Mohammed ibn Saalih al-'Oethaymeen (rahimah'oellaah), volume 1. pagina 57

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN