Vraag & Antwoord

Islamitische perfectie in een niet-islamitische maatschappij

Als Marokkaanse jongeman probeer ik mijn geloof zo goed mogelijk te belijden. Ik weet alleen dat je als ware moslim moet streven naar perfectie van je religie. Binnen deze huidige maatschappij waarin zedeloosheid en immoraliteit de boventoon voeren, word je als moslim in je streven naar Imaan en Taqwa enigszins belemmerd. Ten dele is dat toe te schrijven aan mijn zwak Imaan. Maar is het niet een feit dat je hier als Moe-emin heel sterk in je schoenen (in je religie) moet staan om niet met de stroom van het grenzeloos en losbandig gedrag binnen deze consumptie maatschappij te worden meegesleurd. Ik ben ervan overtuigd dat de Islaam geen dagelijks struggle (gevecht) hoeft te zijn. Ons geloof is makkelijk en simpel. Ook ben ik mij ervan bewust dat mijn zwakke Imaan de oorzaak is voor het neigen naar het wereldse. Mijn vraag luidt: "In hoeverre speelt het feit dat wij in dit niet-islamitisch land leven en wij een onderdeel vormen van deze maatschappij, een rol in het streven naar perfectie van het geloof"?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Beste broeder

We vragen Allah om u bij te staan, en Zijn weg voor u te vergemakkelijken. Uiteraard heeft het leven in een niet-islamitisch land verschillende gevaren. Dit is ook niet te vermijden in een islamitisch land. Het feit dat een moslim verschillende drempels op de weg van Allah tegenkomt is te wijten aan de werken van de Shaytaan (moge de vloek van Allah op hem neerdalen).

"Hij (iblies) zei:"Omdat U mij hebt doen dwalen, zal ik hen belemmeren op Uw recht Pad" "Daarna zal ik zeker tot hen komen, van voor hen en van achter hen en van hun rechterzijde en van hun linkerzijde, en U zult de meesten van hen niet als dankbaren aantreffen" (Soerat Al-A'raaf aayah 16-17).

De Satan en de begeerte laten de mens niet met rust. Overgeleverd door Anes ibn Maaliek dat de boodschapper van Allah heeft gezegd:"Het paradijs is omsingeld met moeilijkheden en de hel is omsingeld met de lusten." (Moesliem 5049). Om in het paradijs te komen dient men verschillende beproeving te overbruggen. Allah zegt: "Dachten de mensen dat zij met rust gelaten worden, als zij zeggen: 'Wij geloven', en dat zij niet op de proef gesteld worden? En voorzeker, Wij hebben degenen voor hen op de proef gesteld. Allah kent zeker degenen die de oprecht spreken en Hij kent zeker de leugenaars." (Soerat Al-"Ankaboet aayah 2-3).

Bovenstaand vers uit de Qor-aan schetst uw hele situatie, het enigste wat men kan doen, is Allah vragen om Zijn steun en verder geduld hebben met het aanbidden van Allah de Verhevene. Geduld hebben met het vermijden van verboden zaken, geduld hebben met het uitoefenen van de verplichtingen en de religie van Allah. Moge Allah ons bijstaan om Hem te gedenken, en Hem te danken en Hem alleen te aanbidden.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN