Vraag & Antwoord

De Islaam en het milieu

Voor een opdracht voor theologie op school moet ik (eerstejaars studente journalistiek) mensen interviewen met verschillende geloven over de klimaatsveranderingen. Ik hoop dat u mij antwoord zou willen geven op de volgende vragen. In hoeverre maken moslims zich druk om het behoud van de schepping (de aarde)? In hoeverre zijn moslims betrokken bij milieuzaken? Zijn moslims bereid om milieubewuster te willen leven?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Geachte Mevrouw,

Natuur behoort tot de schepping van Allah. Hij de Verhevene heeft de mensheid geschapen om na te denken over datgene wat geschapen is en vervolgens te denken over de Schepper van al deze schepping. Allah heeft gezegd in de Qor-aan: "Hebben Wij de aarde niet tot een uitgespreide plaats gemaakt?" (Soerat An-Naba-e vers 6).

"Hij is degene die de aarde heeft uitgespreid en daarop stevige bergen en rivieren heeft gemaakt, en van alle soorten vruchten heeft Hij paren gemaakt. Hij doet de nacht de dag bedekken. Voorwaar, daarin zijn tekenen voor een volk, dat nadenkt." (Soerat ar-Ra'd vers 3).

Hij heeft de aarde als stabiele planeet gemaakt en heeft bergen erin geschapen zodat zij de aarde stevig vasthouden. Dit allemaal zodat de mens er gebruik van kan maken. En Hij heeft afgeraden en verboden gesteld om deze natuur te schaden op welke wijze dan ook. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Wie een cactusboom in de Sahara hakt, waaronder reiziger en dieren onder de schaduw schuilen, zonder reden en met onrecht. Allah zal Zijn hoofd in de hel plaatsen." (Aboe Daawoed 4561).

De Islaam hecht een groot belang aan het planten van bomen, zelfs in de moeilijkste situaties: "Wanneer het Uur komt en in de handen van een van jullie een plant is, dan dient hij deze te planten."

Allah heeft gezegd: "Degenen die Allah gedenken terwijl zij staan en zitten en op hun zij liggen en nadenken over de schepping van de hemelen en de aarde, (zeggend:) "Onze Heer, U heeft dit (alles) niet voor niets geschapen, glorie zij U, bescherm ons dus tegen de bestraffing van de Hel" (Soerat Aal-"Imraan vers 191).

Wat verontreiniging van de natuur betreft, een moslim dient de natuur te beschermen zodat hij zichzelf beschermt tegen verontreinigingen en ziektes, hij (de moslim) dient ook mensen aan te raden om goed om te gaan met de natuur en degenen die daar misbruik van maken te vermanen. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Het is niet toegestaan voor een ieder van jullie om te urineren in stromend water en vervolgens erin te baden".

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN