Vraag & Antwoord

De interpretatie van ah'adieth

Mijn vraag moeten ah'adieth van de profeet letterlijk genomen worden. Ik bedoel zoals het er staat moet het gepraktiseerd worden. Geldt dat dan voor alle ah'adieth. Is het dan een vereiste dat de situatie zoals hij beschreven is in die h'adieth ook zo moet zijn als je die h'adieth wil toepassen. Bijvoorbeeld; Er is een h'adieth die slepende kleding verbied. Ik hoop dat u weet welke ik bedoel. Ik heb hem niet voorhanden. Is het nou wel toegestaan daar aan een interpretatie te geven. Er zijn mensen die mij hebben verteld dat dat een uiting is van arrogantie het dragen van lange slepende kleding in de tijd van de profeet. En dat nu omdat de mode is veranderd het type kleding die een uiting zou kunnen zijn van arrogantie h'araam is en niet specifiek slepende kleding. Nu mijn laatste vraag is, de uitspraken die de profeet deed waren die gericht tegen de sah'aabah of richtte hij ze in het algemeen tegen de hele mensheid. Of verschilt dat per h'adieth. Of is het zo dat hij een algemeen principe uitdroeg maar zijn uitspraken richtte op de toen huidige omstandigheden.

In de naam Allah de Barmhartige de Genadevolle

Een h'adieth van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) wordt letterlijk genomen en begrepen zoals deze overgeleverd is, behalve als er een oorzaak is die leidt naar een andere betekenis. Dat wil zeggen een andere h'adieth die op de eerste h'adieth slaat en die een andere betekenis heeft.

Wat uw voorbeeld betreft, er zijn veel ah'adieth overgeleverd die mannen afraden om broeken tot beneden de enkels te dragen en er zijn andere ah'aadieth die over arrogantie gaan. Beiden onderwerpen zijn af te scheiden van elkaar. Het fundament en uitgangspunt bij bewijzen uit de Qor-aan of de Soennah is dat deze letterlijk genomen worden totdat er een insgelijks bewijsvoering komt die het eerste context uitlegt op een andere manier.

Dit is te vergelijken met het vers in de Qor-aan waarbij Allah de Verhevene zegt: "En eet en drinkt tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is, van Al-Fadjr (ochtendschemering)." (Soerat Al-Baqarah aayah 187). In de authentieke verzameling van Al-Boekhaarie is er een ah'aadieth terug te vinden die overgeleverd is door Sahl ibn Sa'd, hij zei: "De vers: "En eet en drinkt tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is" was nedergezonden op de profeet, "Van Al-Fadjr aan het eind van het vers was nog niet nedergezonden." Toen een paar metgezellen wilden vasten binden zij een zwarte en witte draad in zijn benen, desbetreffende metgezel bleef eten en drinken totdat hij deze draden aan zijn voeten zag" Toen openbaarde Allah "van Al-Fadjr", toen beseften zij dat Allah daarmee de nacht en de dag bedoelde.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN