Vraag & Antwoord

Dawah doen bij haar verdwaalde nicht

Mijn vraag luidt als volgt. Ik hoop dat jullie hem kunnen beantwoorden. Ik heb een nichtje ze is 15 jaar haar ouders zijn hele goede moslims de rest van de kinderen ook. Nu mijn nichtje de oudste is heeft ze veel verantwoordelijkheid ze is een voorbeeld van de jongere onder haar als zij iets doet doet de rest haar na. Het probleem is dat ze op het verkeerde pad is geraakt. Ze gaat met jongens om en god mag weten wat ze doet met ze? Ze is altijd buiten tot laat in de avond ze draagt geen hoofddoek draagt strakke kleding en ze is best dik dus alles hangt er uit.

Alh'amdoelilah zijn haar jongere zusjes niet zo althans nog niet? Wat ik probeer te zeggen is ze raakt steeds op de verkeerde weg. Als ik naar hun toe ga of zij komen naar ons toe, dan roep ik ze bij elkaar en dan vertel ik over de Islaam wat het inhoudt waarom een vrouw een hoofddoek draagt wat voor soort kleding wij aan kunnen en ik vertel over het verleden wat onze profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft meegemaakt en over de toekomst Alh'amdoelilah let iedereen op maar er is een iemand die niet luistert of er aandacht aan besteed dat is dus mijn nichtje. Wat ik wil vragen is wat kan ik doen om haar om het rechte pad te krijgen. Ik vertel haar veel wat er gebeurt als je dood gaat wat er in je graf komt enz. Maar ze luistert niet het gaat er in het ene oor in en het andere oor uit? Haar ouders gaan er kapot aan. Ze kunnen haar niet meer aan, want ze luistert niet naar ze, ze denkt dat wat zij doet goed is maar ze zou eens moeten weten. Ik heb alles geprobeerd maar praten alleen is dus niet genoeg. Ik zelf was ook zo ik dacht alleen aan me zelf ik dacht dat niemand om me gaf tot op een dag Allah (de Verhevene) mij liet inzien wat ik allemaal deed ik begon te huilen en kon niet meer stoppen vanaf die dag ben ik anders gaan leven. Daarom dacht ik dat ik haar kon helpen omdat ik zo ongeveer hetzelfde heb meegemaakt als zij. Ik dacht eerst alleen aan kleren hoe ik eruit zag enz. Maar gelukkig nu niet meer met Allah's hulp ben ik op de goede weg terecht gekomen dus ik weet wat mijn nichtje meemaakt. Maar ik heb alles geprobeerd om haar ook te helpen ze weet hoe ik ook was iedereen noemt mij in de familie nu de heilige moslima en daar ben ik trots op. Maar wat kan ik nou doen om haar ook te helpen na alles wat ik heb geprobeerd. Ik vertel aan de ouders ook altijd dat ze gewoon geduld moeten hebben want Allah zal ze helpen insahallah. Maar vertel mij alsjeblieft wat ik kan doen voordat het uit de hand loopt wat ik ben bang dat haar vader haar iets aan gaat doen en de hele familie praat over haar! Maar er is nog iets waar ik aan denk! Kan het zo zijn dat iemand iets bij haar heeft gedaan dat ze zo is ik bedoel zwarte magie (mag Allah iedereen er van behoede )kan dat! Nou ik hoop inshallah dat jullie mij kunnen helpen nou mijn nichtje kunnen helpen want ik doe het voor haar? En moge Allah haar alsjeblieft op de goede pad halen! Ik dank jullie al voor jullie medewerking en ik ben zeker blij dat jullie bestaan en deze hele net want als dat niet zo was dan was het misschien wel bij heel veel verkeerd gegaan?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Beste zuster,

Aboe Sa'id Al-Khoedrie heeft verhaald dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Laat degene die iets slechts ziet, proberen het met zijn hand te veranderen, als hij daartoe niet in staat is dan met zijn tong en als hij zelfs daartoe niet in staat is dan met zijn hart en dat is de zwakste vorm van geloof." (Moeslim).

Het belangrijkste wat u eerst doet is dat u Allah de Verhevene smeekt om haar te leiden op het goede pad. Want alleen Allah de Verhevene heeft de macht om uw nicht te leiden. Hij zegt in de Qor-aan: "Voorwaar, jij kunt degene die jij liefhebt geen leiding geven. Maar Allah leidt wie Hij wil, en Hij kent degenen die Leiding volgen het best". (Soerat Al-Qasas aayah 56).

U heeft aangegeven dat u ook zo was in het begin. Wat of wie heeft u naar het goede pad geleid!? Door die vraag aan uzelf te stellen kunt er achterkomen hoe u uw nicht kunt helpen want u heeft immers dezelfde ervaring en u weet wat u tegenhield toen. Wat wij u ook aanraden is om haar veel te betrekken in uw sociale leven. Daarbij bedoel ik haar bijvoorbeeld mee te nemen naar lezingen, bijeenkomsten voor zusters, haar kennis laten maken met zusters die u zelf goed kent kortom probeer haar veel te betrekken met islamitische activiteiten zodat zij de andere kant kan zien van het leven als moslim, zoals bijvoorbeeld dat moslims zich ook kunnen vermaken zonder dat ze verboden zaken hoeven te begaan.

Misschien is het ook een idee om de persoon die haar het meest beïnvloed ook mee te vragen, want dat ziet zij dat "haar grote voorbeeld" wel wat interesse zou kunnen hebben en wordt het wat makkelijker om haar te overtuigen. Het is bijvoorbeeld ook aan te raden om uw nicht cadeaus te geven in de vorm van boeken, folders, bandjes enz. die over de Islaam gaan. Omdat het cadeaus zijn zal zij dit waarderen en zal de band tussen jullie twee wat hechter worden wat weer een voordeel is om haar over de Islaam te overtuigen.

Wat ook essentieel is, is dat uw intentie zuiver is, en dat u dit allemaal alleen voor Allah de Verhevene doet. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en genade zij met hem) zegt: "Handelingen worden alleen door hun intentie bepaald en ieder mens zal alleen dat krijgen wat met zijn bedoelingen samenhangt." Al-Boekhaarie en Moesliem.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN