Vraag & Antwoord

Kennis vergaren door middel van literatuur

Ik hoop dat u mij door middel van deze vraag te beantwoorden een heel eind op weg kunt helpen. de laatste tijd ben ik steeds nieuwsgieriger geworden naar de Islaam en nou wil ik ook zoveel mogelijk over de Islaam te weten komen. Van geschiedenis tot omgangsnormen in de Islaam aan toe. Nou weet ik dat de Islaam een heel breed onderwerp is en dat het ook toegespitst is op nog meer onderwerpen. Nou vroeg ik mij af wat ik nou allemaal aan literatuur kan raadplegen. Ik weet dat je de Qor-aan als leidraad moet nemen, maar is het lezen van de Qor-aan voldoende om alles te weten? Ik bedoel je hebt daarnaast ook al h'adieth en dergelijke. En er worden binnen de Islamitische wereld ook verschillende benamingen gebruikt die ik ook niet allemaal ken. Hoe kan ik daar meer kennis over opdoen. En van welke schrijvers is de betrouwbaarheid het grootst? Wat is het beste om te doen? Ik hoop zo spoedig mogelijk iets van u te horen.

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Beste zuster

Allah zegt in de Qor-aan: "Weet dat er geen god is dan Allah..." (Soerat Mohammed Aayah 19). Kennis vergaren heeft de prioriteit boven het praktiseren, zonder kennis over Allah en Zijn religie kan Allah niet aanbeden worden. Allah kan niet aanbeden worden met onwetendheid maar wel met de kennis die hij aan ons heeft geopenbaard via Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem), hetzij via de Qor-aan of via de Soennah van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem).

Het eerste wat er gedaan wordt bij het bouwen van een gebouw is het bouwen van een sterke fundament, waar de rest van het gebouw erop zal rusten. Als de basis zwak is dan zal het gebouw ook zwak zijn. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft jarenlang de geloofsleer aan de metgezellen onderwezen. Dit is de basis en de boodschap van alle boodschappers die naar de mensheid verzonden zijn. Waar geen twijfel over bestaat is dat de kennis van al-"Aqiedah (de geloofsleer), de basiskennis is die iedere moslim grondig dient te bestuderen/praktiseren en het aan anderen te onderwijzen, zodat het verrichten van handelingen geaccepteerd zal worden door Allah de Verhevene. Dit is vooral belangrijk in dit tijdperk waar afwijkende bewegingen ontstaan zijn zoals atheïsme, soefisme, gravenaanbidders, en andere bewegingen die innovaties hebben ingevoerd in de achtergelaten Soennah. Het eerste wat u dient te bestuderen is de geloofsleer.

Na het bestuderen van de geloofsleer door middel van boeken en lessen, kan men zich verdiepen in de islamitische jurisprudentie voornamelijk het hoofdstuk reinheid, het gebed en de rest van de zuilen. Goede boeken hierover zijn "De weg van de moslim" en "Fiqh As-Soennah" van Sheikh Sayyied Saabiq.

Tussendoor kunt u boeken lezen van de sierah ofwel de biografie van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) ik verwijs u hierbij naar het leven van de profeet. Niet te vergeten de Arabische taal, zonder Arabische taal kunt u de Qor-aan niet goed bestuderen.

En Allah weet het beste

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN