Vraag & Antwoord

Wat zijn de rechten van de buren in de Islaam?

Wat zijn de rechten van de buren in de Islaam?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Bij Allah, hij gelooft niet! Bij Allah, hij gelooft niet!" Er werd hem gevraagd: "Wie, O boodschapper van Allah?" Hij antwoordde: "Degene wiens buurman niet veilig is tegen zijn kwaad." (Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim).

- In een andere h'adieth, overgeleverd door Moeslim, staat: "Hij die in Allah en de laatste Dag gelooft brengt zijn buur geen schade toe."

Als je buur een bloedverwant en een Moeslim is heeft hij drie rechten op jou; die als buur, die als moslim en die als familie. Als een buur Moeslim is maar geen bloedverwant, heeft hij twee rechten, en als het een niet-moslim is heeft hij 1 recht; namelijk het recht van de buur.

Een van de buren van Ibn 'Oemar (Moge Allah's tevredenheid met hem zijn) was een jood. Altijd als Ibn 'Oemar (moge Allah's tevredenheid met hem zijn) een lam slachtte, stuurde hij een deel naar zijn joodse buurman. (Dit is overgeleverd door At-Tirmidzie en Aboe Daawoed).

Deze Ah'adieth laten zien hoe belangrijk het is goed te zijn voor onze buren. Een klein geschenk kan die banden met onze buren al versterken. De Islaam spoort de gelovigen aan om vriendelijk, gul en goed tegen ze te zijn. Er is een verhaal bekend over Sahl ibn 'Abdoellaah (Moge Allah's tevredenheid met hem zijn), die een buurman had die geen Moeslim was. De afwatering van die buurman's toilet, met uitwerpselen en urine, kwam in Sahl's huis terecht. Sahl ving dit vieze water op in een bak en 's-avonds laat, als niemand hem zag, gooide hij het buiten weg.

Een hele lange tijd deed Sahl dit, totdat hij op zijn sterfbed lag. Hij riep zijn buurman en vroeg hem in zijn huis te komen om hem te laten zien wat er aan de hand was. De buurman zag het vieze water vanuit zijn huis in Sahl's huis terecht komen. Sahl zei:"Sinds een lange tijd vang ik dit water overdag op en gooi het 's-avonds weg. Nu dat ik ga sterven ben ik bang dat je fout na mijn dood bekend zal worden aan de volgende bewoner van dit huis. Daarom heb ik het je nu verteld."

De man zei vervolgens:"O Sheikh, u bent al die tijd zo attent geweest en toch ben ik een kaafir gebleven! Geef mij uw hand. Ik getuig dat er geen god is buiten Allah, en dat Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) de Boodschapper van Allah is." Korte tijd later stierf Sahl (Moge Allah's tevredenheid met hem zijn).

In de Islaam worden de mensen dus aangespoord de rechten van buren te handhaven. Wij Moslims worden aangespoord deze rechten te onderhouden en hiervoor zullen we worden beloond. Deze rechten gaan zover, dat er in een h'adieth staat: "De Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd:"Djibriel (Allah's vrede zij met hem) bleef mij herinneren aan de rechten van de buur totdat ik dacht dat hij hem als (mijn) erfgenaam ging beschouwen." (overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim).

En zoals Allah zegt, in soerat An-Nisaa-e, aayah 36: " En aanbidt Allah en kent Hem in niets een deelgenoot toe, en weest goed voor de ouders en de verwanten en de wezen en de behoeftigen en de verwante buren en de niet-verwante buren en de goede vrienden en de reiziger en de slaven waarover jullie beschikken. Voorwaar, Allah houdt niet van trotse hoogmoedigen.."

Moge Allah ons geduld geven met onze buren.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN