Vraag & Antwoord

Het veranderen van iemands afkomst om de nationaliteit van een staat voor bepaalde voordel

Wat is het oordeel van een persoon die zijn afkomst veranderd om zo vanwege bepaalde voordelen de nationaliteit van een land te verkrijgen? Bijvoorbeeld: een man zou kunnen beweren dat hij de zoon of broer is van een oom of ander familielid die de gewenste nationaliteit bezit, om zo desbetreffende nationaliteit te verkrijgen en al de voordelen die erbij komen, ondanks dat hij een eigen nationaliteit en juiste documenten van zichzelf bezit, en geen problemen heeft, maar dit slechts doet om enkele materialistische belangen te verwerven. Wat is het oordeel op zo'n daad?

Geprezen zij Allah. Deze praktijk is h'araam (verboden). Het is niet toegestaan voor een persoon om te beweren dat hij behoort tot iemand anders dan zijn eigen vader, omdat dit leidt naar verdere leugens, en invloed heeft op zaken als erfenis. Ook zal hij beschouwd worden als mah'ram (terwijl hij dit in werkelijkheid niet is) naast alle andere zaken die te maken hebben met afkomst. En daarom zijn er teksten met strenge waarschuwingen voor degenen die beweren te behoren tot iemand anders dan hun eigen vader. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Eenieder die beweert dat hij tot iemand anders behoort dan zijn eigen vader...op hem zal de vloek van Allah en de engelen en alle mensen zijn." (Overgeleverd door Ibn Maadjah, 2599, Sah'ieh' al-Djaami', 6104).

Deze daad is ook een grote zonde dat uit twee grote zondes bestaat: liegen om rijkdom onwettelijk te consumeren en beweren tot iemand anders te behoren dan iemands vader.

Deze persoon dient terug te gaan naar de waarheid, en de nationaliteit op te geven die hij op onjuiste wijze verkregen heeft. Hij dient terug te gaan om zijn juiste documenten te gebruiken die zijn ware afkomst bewijzen. Dit is verplicht voor hem. Ik ben zeer verbaasd dat iemand zoiets kan doen voor wereldse doelen. Allah de Verhevene zegt (interpretatie van de betekenis): "En wie het vergankelijke (van de wereld) wenst: voor hem zullen Wij wat Wij wensen daarin verhaasten, voor wie Wij willen. Vervolgens maken Wij voor hem de Hel, hij gaat daar binnen, vernederd en verjaagd." (Soerat Al-Israa-e (17), aayah 18)

Degene die dit doet dient berouw te tonen bij Allah, en "Allah heeft vergeven wat vroeger gebeurd is." (Soerat Al-Maa-idah (5), aayah 95 (interpretatie van de betekenis)).

Wat betreft het geld dat hij verkregen heeft als resultaat van het bezitten van die nationaliteit, Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "En wie nadat de vermaning van zijn Heer tot hem is gekomen stopt: voor hem is wat hij al heeft, zijn zaak is aan Allah." (Soerat Al-Baqarah (2), aayah 275)

Deze aayah spreekt over degene die ribaa (rente of woekerrente) consumeert, en het is dan nog meer van toepassing op lichtere zonden. En Allah weet het het best.

Sheikh Mohammed Saalih' Al-Moenadjjid (www.islam-qa.com)

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN