Vraag & Antwoord

De feestdagen van de joden en christenen meevieren is niet toegestaan.

Sommige moslims vieren mee met de feestdagen van de joden en de christenen. Wanneer een van hun feestdagen aanbreekt sluiten zij onder andere de islamitische scholen. Wanneer de feestdagen van de moslims er zijn, sluiten zij (de ongelovigen) de islamitische scholen niet. Zij zeggen: "Wanneer wij hun feestdagen respecteren zal dit een reden zijn dat zij zich tot de Islaam zullen bekeren. Wij zouden graag willen dat jullie dit voor ons verduidelijken?"

De raad van de geleerden heeft op deze vraag een antwoord gegeven en zei:

Ten eerste: men moet de verplichtingen van de Islaam naleven en alles wat de leiding van de Boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) tegenspreekt laten.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft het volgende gezegd: "Houd jullie aan mijn weg en aan de weg van de recht geleide khaliefen. (volgens de shi'ah is dit een overlevering die verzonnen werd omdat dit hun leringen tegenspreekt) Aboe Daawoed (4607), At-Tirmidzie (2676) en Ibnoe Maadjah (42).

Ten tweede: de moslim mag niet deelnemen aan hun feesten noch geluk en blijheid tonen naar aanleiding van deze feesten.

Men moet ook hiervoor het werk niet laten, of het nu om religieuze feestdagen gaat of niet.

En er werd ons overgeleverd dat de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft: "Diegene die op een volk lijkt is van hen." Moesnad Ahmad (2/50) en Soenen Abie Daawoed (4031)

Wij raden u aan om het boek "Iqtidaa-oe s-siraati l-moestaqiem" van Sheikhoe l-Islaam Ibnoe Taimiyyah (moge Allah hem genadig zijn) te lezen. Dit onderwerp wordt daarin behandeld. En alle lof zij Allah de Heer der werelden.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN