Vraag & Antwoord

Wat zijn de voorwaarden om tot een rechtschapen daad te komen?

Assalam alaikoem

Wat zijn de voorwaarden om tot een rechtschapen daad te komen? Jazakoem llaahoe khayran

Alle lof voor Allah, Sheikh as-Shanqeeti zei: "degenen die goede daden verrichten" (Soerat Al Kahf (18), aayah 2) in betekenis van). In andere aayaat wordt het uitgelegd, maar het geeft aan dat een daad pas rechtschapen is totdat er aan 3 voorwaarden wordt voldaan:

- Het moet in overeenstemming zijn met datgene wat de profeet (vrede en zegeningen met hem) heft gebracht. Elke daad dat indruist tegen hetgeen wat de profeet (vrede en zegeningen met hem) heeft gebracht is niet rechtschapen. Het is eerder vals. Allah zegt (in betekenis van): "En wat de Boodschapper jullie geeft, neemt dat." (Soerat Al-H'ashr, aayah 7). "Wie de boodschapper gehoorzaamt, hij gehoorzaamt waarlijk Allah." (Soerat An-Nisaa-e, aayah 80). "Hebben zij deelgenoten die hun in de godsdienst dat voorschrijven waartoe Allah geen toestemming heeft gegeven?" (Soerat As-Shoera, aayah 21). En er zijn meerdere soortgelijke aayaat.

- Degene die het doet moet oprecht zijn in zijn intentie naar Allah. Allah zegt: (In betekenis van) "Zij werden niets anders bevolen dan Allah met zuivere aanbidding te aanbidden, als Hoenafaa-e" (Soerat al-Bayyinah, aayah 5). Zeg: "Voorwaar, ik ben bevolen om Allah te aanbidden, Hem zuiver aanbiddend. En ik ben bevolen om de eerste van de Moslims te zijn." Zeg: "Voorwaar, ik vrees, als ik mijn Heer ongehoorzaam ben, een bestraffing op een geweldige Dag." Zeg: "Allah is die ik aanbid, Hem zuiver aanbiddend. Aanbid dan maar naast Hem wat jullie willen." (Soerat Az-Zoemar, aayah 11-15). En er zijn meerdere soortgelijke aayaat.

- Het moet gedaan worden op basis van vertrouwen en geloof, omdat de actie het dak is en het geloof ("Aqiedah) het fundament is. Allah zegt (in betekenis van) "Wie het goede doet, man of vrouw, en hij gelooft." (Soerat An-Nah'l, aayah 97), geloven is dus een allereerste vereiste. Het concept van deze allereerste vereiste wordt op vele plaatsen in de Qor-aan uitgelegd. Zoals wanneer Allah de daden van de niet-gelovigen omschrijft: "En wij wenden Ons tot de daden die zijn hebben verricht en Wij maken dit tot verstrooid stof." (Soerat Al-Foerqaan, aayah 23) "En degenen die ongelovig zijn: hun daden zijn als een luchtspiegeling op de woestijnvlakte." (Soerat An-Noor, aayah 39) "De vergelijking met degenen die niet in hun Heer geloven, is alsof hun daden as als zijn." (Soerat Ibraahiem, aayah 18)

En er zijn meerdere soortgelijke aayaat. Adhwaa-e al-Bayaan, 4/9-10.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN