Vraag & Antwoord

De Islamitische wetgeving betreffende vrijgevigheid tegenover de ongelovige

Is het de moslim toegestaan om vrijgevig te zijn tegenover zijn ongelovige gezellen en hen eten en drinken aan te bieden dat in de Islamitische godsdienst verboden is?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

De raad van geleerden heeft op deze vraag een antwoord gegeven met de volgende inhoud:

De Islaam is de godsdienst van gemakkelijkheid en vergiffenis en tegelijkertijd de godsdienst van rechtvaardigheid. Vrijgevigheid behoort tot de Islamitische omgangsvormen.

Als het doel islamitisch gerechtvaardigd is, zoals het ijs tussen hen te doorbreken om hem op die manier tot de Islaam uit te nodigen en hem te redden van zijn ongeloof, dan is dit een edele doelstelling.

En een van de zaken waar de Islamitische wetgeving op gebaseerd werd, is dat het middel dezelfde wetgeving heeft als de doelstelling. (Niet: "het doel wettigt de middelen.") – (Als de tijd van het verplichte gebed (het doel) ingaat en ik bevind mij in de zetel, dan is het rechtkomen uit mijn zetel ook een verplichting, want het is een middel om datgene wat verplicht is te verrichten.)

Wanneer de doelstelling een verplichting is dan is de weg die erheen leidt ook een verplichting. Wanneer de doelstelling verboden is, dan zijn de wegen die erheen leiden ook verboden, enz.

Gastvrij zijn met voeding en drinkwaren die verboden werden door Allah, De Geëerde, De Verhevene, zoals varkensvlees en wijn, e.a. betreft is verboden.

Het is een ongehoorzaamheid tegenover Allah en een gehoorzaamheid aan hen en men heeft hun rechten verkozen boven de rechten van Allah.

De moslim moet zich aan zijn geloof houden. Wanneer hij zich echter aan zijn geloof houdt in een vreemd land, (een land dat geregeerd wordt door ongelovigen) dan zal dit eervolle sporen achterlaten. Op deze manier zal hij iemand zijn die uitnodigt tot de Islaam in woorden en daden. (n.v.v.: en door goede voorbeelden).

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN