Vraag & Antwoord

Kunt u ons vertellen hoe lang het gebed ongeveer dient te zijn?

Kunt u ons vertellen hoe lang het gebed ongeveer dient te zijn?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh "Abdoellaah Ibn "Abdoerrah'maan Al-Bassaam heeft een antwoord hierop gegeven en zei:

Het is overgeleverd dat Djaabir (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: "Moe'aadz leidde zijn metgezellen in het "ishaa-e gebed en hij maakte het gebed lang. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei tegen hem: "Wil jij een bron van fitnah zijn? Wanneer je de mensen in het gebed leidt, reciteer dan "Wa s-shamsi wa dhoh'aaha (as-Shams (91)), Sabbieh'ie sma rabbieka l-A'laa (al –A'laa (87)), Iqra-e biesmie Rabbik (al-"Alaq (96)), en Wa l-layli idzaa yaghshaa (al-Layl (92))." Moetafaqqoen "aleih; deze versie is overgeleverd door Moesliem.

Al H'aafidhz zei: wanneer mensen het gebed verrichten zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit deed, door het dus kort en compleet te doen, dan zal er niemand zijn die zal klagen dat het gebed te lang duurt. De beschrijving van het gebed van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) is wijdverspreid. We moeten hierbij realiseren dat de lengte van het gebed relatief is, doordat het gemeten wordt aan de lengte van het gebed van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem). De lengte van het gebed komt dus niet voort uit de wensen van de leden van de gemeenschap.

In As-Sah'ieh'ayn is overgeleverd dat Anes (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: "ik heb nooit achter iemand gebeden, die het gebed korter of perfecter maakte, dan de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem)."

Hij zei in Al-Moebi': het gebed van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) is geëvalueerd en zijn soedjoed duurde even lang als het 10 keer zeggen van Soebh'aana rabbieya l-A'laa. Zijn roekoe' was van soortgelijke lengte. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei tevens: "bidt zoals jullie mij hebben zien bidden."

Sheikhoe l-Islaam ibn Taymiyyah zei: de Imaam heeft niet het recht om het gebed langer te maken, dan dat is voorgeschreven. De Imaam zou het gebed moeten verrichten, zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit gebruikelijk deed; het gebed kan langer of korter worden gemaakt naar omstandigheden, zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit ook deed.

Ibnoe "Abdoel-Barr zei: het is moestah'ab (aangeraden) dat de A-iemmah de gebeden kort houden [wanneer men leest dat de gebeden kort gehouden moeten worden, dan moet men zich realiseren, dat dit in vergelijking is met de gebeden van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) ].

Hierover is namelijk overeenstemming bereikt tussen de geleerden. De voorwaarde is echter wel, dat de gebeden compleet moeten zijn!

De h'adieth van Djaabir, die eerder in deze fatwa geciteerd is, geeft aan welke soortgelijke soewar gereciteerd moeten worden, opdat een gebed van gemiddelde lengte zal zijn. De lengte voor de roekoe' en de soedjoed dient ongeveer even lang te zijn als de recitatie.

Tawdheeh' al-Ah'kaam mien Boeloeghie l-Maraam door Sheikh "Abdoellaah ibn "Abdoer-Rah'maan al-Bassaam, p. 253

En Allah Weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN