Vraag & Antwoord

Bidden achter een persoon die gelooft dat de profeet kennis heeft over het onwaarneembare

Wat is het oordeel over degene die gelooft dat de profeet licht is dat geschapen is uit het Licht van Allah en dat hij geen mens is, en dat hij kennis heeft over het onwaarneembare en dat men hem om steun en hulp vraagt, denkend dat hij hem voordeel kan brengen en schade kan berokkenen? En is het gebed achter deze persoon of wie daarop lijkt, toegestaan? Informeer ons, moge Allah u met het goede belonen.

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh Ibn "Othaymien heeft op deze vraag een antwoord gegeven en zei:

Degene die denkt dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) licht is dat geschapen is uit het Licht van Allah en dat hij geen mens is en dat hij kennis heeft over het onwaarneembare, is ongelovig aan Allah en Zijn boodschapper. Hij is tevens een vijand van Allah en Zijn boodschapper en behoort niet tot degenen die aan Allah en Zijn boodschapper loyaal zijn.

De reden hiervoor is dat zijn uitspraak een verloochening van Allah en Zijn boodschapper is, en wie Allah en Zijn boodschapper verloochent is een ongelovige. Het bewijs van het feit dat hij Allah en Zijn boodschapper verloochent is Zijn Uitspraak, Verheven is Hij: "Zeg: "Voorwaar, ik ben slechts een mens zoals jullie." Soerat Al-Kahf (18), aayah 110.

En de Verhevene heeft gezegd: "Zeg: "Niemand kent het onwaarneembare in de hemelen en op de aarde, behalve Allah." Soerat An-Naml (27), aayah 65.

En Zijn Uitspraak, Verheven is Hij: "Zeg: "Ik zeg jullie niet dat de schatten van Allah bij mij zijn en niet dat ik het verborgene ken, en ik zeg jullie niet dat ik een Engel ben: ik volg slechts wat aan mij geopenbaard wordt." Soerat Al-An'aam (6), aayah 50.

En Zijn Uitspraak: "Zeg: "Ik heb geen macht om voor mijzelf iets van nut te verwerven of schade af te wenden, behalve wat Allah wil. En als ik het onwaarneembare kende, dan zou ik het goede vermeerderd hebben en zou het kwade mij niet hebben getroffen. Ik ben niets dan een waarschuwer en een verkondiger van verheugende tijdingen voor een gelovig volk." Soerat Al-A'raaf (7), aayah 180.

En de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) : "Ik ben slechts een mens zoals jullie, ik vergeet zoals jullie vergeten; als ik vergeet herinner mij dan." Al-Boekhaarie nr. 401 en Moesliem nr. 572.

Degene die steun en hulp zoekt bij de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en denkt dat hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) het beheer heeft over schade en voordeel is een ongelovige die Allah verloochent en een deelgenoot naast Hem neemt, omdat de Verhevene heeft gezegd: "En jullie Heer zei: "Roept Mij aan, Ik zal jullie verhoren. Voorwaar, degenen die te hoogmoedig zijn om Mij te dienen zullen de Hel binnengaan als vernederden." Soerat Ghaafir (40), aayah 60.

En Zijn Uitspraak: "Zeg: "Ik heb geen macht om voor jullie schade te voorkomen en niet om Leiding te geven." ! Zeg: "Niemand zal mij ooit tegen Allah kunnen redden en ik zal ooit naast Hem een toevluchtsoord vinden." Soerat Al-Djinn (72), aayah 21-22.

En zijn (Allah's vrede en zegen zij met hem) uitspraak aan zijn naasten: "Ik zal voor jullie geen voordeel berokkenen," Al-Boekhaarie nr. 2753 en Moesliem nr. 351.

Zoals hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) tegen (zijn dochter) Faatimah en zijn tante Safiyyah (moge Allah tevreden met hen zijn) heeft gezegd.

Het is niet toegestaan om te bidden achter deze persoon en mensen die zulke praktijken volgen en het gebed zal ook niet geldig zijn. Tevens dienen mensen een dergelijke persoon niet als Imaam voor de moslims te nemen.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN