Vraag & Antwoord

Moet de nieuwe moslim van zijn echtgeno(o)t(e) scheiden?

Moet de nieuwe moslim van zijn vrouw scheiden wanneer zij geen moslim wilt worden? Kan men de kinderen automatisch als moslims beschouwen? Moet men de namen van de kinderen veranderen in islamitische namen?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh Ibn Djibrien heeft op deze vraag een antwoord gegeven en zei:

Hij mag haar behouden wanneer zij tot de mensen van het Boek behoort. De Meest Verhevene zegt ons: "En de eerbare vrouwen van diegenen aan wie het Boek werd gegeven." (5/5)

De eerbare vrouwen zijn diegenen die hun eer en die van hun echtgenoot bewaren (geen ontucht plegen).

Wanneer de vrouw echter Boeddhist, Hindoe of shi'ah is mag hij niet bij zijn vrouw blijven. Enkel wanneer zij moslim wordt tijdens de "iddah blijft het huwelijk geldig (Na de scheiding binnen de Islaam hebben de man en de vrouw drie periodes van de vrouw de tijd om zich met elkaar te verzoenen zonder opnieuw een huwelijksakte te voltrekken. Als deze vrouw dus moslim wordt tijdens deze drie maanden moeten zij niet opnieuw trouwen, wanneer zij echter moslim wordt na deze periode moet de huwelijksakte opnieuw voltrokken worden.)

De kinderen volgen het geloof van de moslim ouder. Als de moeder moslim wordt en de vader niet, dan volgen de kinderen het geloof van de moeder. Wanneer de vader moslim wordt en de moeder niet, dan volgen de kinderen het geloof van de vader.

Dit is het geval voor de kinderen die de leeftijd van volwassenheid nog niet bereikt hebben. Wanneer de kinderen de leeftijd van volwassenheid echter bereikt hebben dan is de keuze aan hen, want op dat moment zijn zij voor zichzelf verantwoordelijk. Zij worden dus niet automatisch als moslims beschouwd tot zij zelf de Islaam binnentreden.

Wat het veranderen van de naam van de kinderen betreft geldt dezelfde wetgeving als voor de volwassenen (zoals dit hiervoor reeds besproken werd.)

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN