Vraag & Antwoord

Weswees (influisteringen van de Shaytaan) tijdens het gebed (Salaat)

Wat dient een persoon te doen, wanneer hij wordt afgeleid tijdens het gebed door weswees (influisteringen) van de Shaytaan, welke ervoor zorgen dat hij een fout maakt in zijn Qor-aanrecitatie, slechte gedachten heeft of hem doet twijfelen over het aantal raka'aat, dat hij heeft verricht?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Dit voorval overkwam een van de Sah'aabah (metgezellen), namelijk "Oethmaan ibn Abie l-"Aas (moge Allah tevreden met hem zijn). Hij kwam bij de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en hij beklaagde zich hierover: "de shaytaan komt tussen mij en mijn salaat en zorgt ervoor dat ik fouten maak in mijn recitatie." De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "dat is een shaytaan genaamd Khienzab. Als je zijn aanwezigheid bemerkt, zoek dan toevlucht bij Allah en spuug (droog, zonder speeksel) drie keer naar jouw linker(kant)." "Oethmaan zei (later): "ik deed dat en Allah ontdeed me van hem." Sah'ieh' Moesliem, 2203.

Deze h'adieth geeft twee manieren aan waarop men de shaytaan kan verjagen, die het gebed probeert te verstoren. De eerste manier is om toevlucht te zoeken bij Allah tegen de kwade shaytaan, ook al worden deze woorden uitgesproken tijdens het verrichten van het gebed. De tweede manier is om drie maal te spugen (droog, zonder speeksel) naar de linkerkant. Dit betekent wezenlijk het uitblazen van lucht op een manier soortgelijk aan spugen, waarbij echter slechts een hele kleine hoeveelheid speeksel wordt uitgespuugd. Hierbij geldt echter wel de voorwaarde dat dit de persoon die naast jou bidt geen last brengt of de moskee vies maakt.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN