Vraag & Antwoord

Achterlopen op de Imaam tijdens het gebed

Wat dient een persoon te doen die in gemeenschap bidt en de luidspreker stopt met functioneren, of als men slaperig wordt en een of meer zuilen (Arkaan) van het gebed achterloopt op de Imaam (d.w.z. de Imaam heeft deze zuil verricht, maar de desbetreffende persoon niet), en vervolgens wordt men wakker, of het geluid uit de luidspreker doet het weer?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Als een persoon in gemeenschap bidt en de luidspreker stopt met functioneren, of als men slaperig wordt en een of meer zuilen (Arkaan) van het gebed achterloopt op de Imaam (d.w.z. de Imaam heeft deze zuil verricht, maar de desbetreffende persoon niet), en vervolgens wordt men wakker, of het geluid uit de luidspreker doet het weer, dan dient hij de gemiste verplichte handelingen te verrichten en vervolgens door te gaan met het volgen van de Imaam.

Dit probleem kan zich in veel verschillende gevallen voordoen. Bijvoorbeeld: de Imaam reciteert een vers dat het woord van neerwerping (Sadjdah) bevat en sommigen dachten dat dit een vers van neerwerping was, terwijl het in feite niet zo was, dus wanneer de Imaam aan het einde van het vers de takbier verricht voor de roekoe' (buiging), dan kunnen sommige volgelingen (vooral degenen die achteraan bidden) dit opvatten als de takbier voor de neerwerping (knieling) van recitatie, dus werpen zij zich neer. Wanneer de Imaam terugkeert van de roekoe', zeggend "sami'a llaahoe liemen h'amideh", dan komen zij naar boven van hun neerwerping (in plaats van buiging) en hebben zij dus de handeling roekoe' en het opstaan ervan gemist. Het is voor hen verplicht om hetgeen te verrichten dat zij gemist hebben en vervolgens de Imaam te volgen - dit scenario geldt wanneer dit (d.w.z. de achterstand) gebeurt zonder dat men de intentie had, dat dit zou gebeuren. Wat betreft iemand die echter met opzet achter gaat lopen op de Imaam - bijvoorbeeld door een neerwerping te verlengen, door een lange smeekbede te verrichten en zo opzettelijk een zuil mist die na de neerwerping komt- hierover zegt de meerderheid van de geleerden het volgende: wanneer iemand twee opeenvolgende zuilen van het gebed mist, zonder geldig excuus, dat is zijn gebed ongeldig en is hij een zondaar. Kas-shaafoe l-Qinaa', 1/467; al-Mawsoe'ah al-Fiqhiyyah, 6/29.

Het principe is namelijk dat de Imaam gevolgd dient te worden, zoals de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De Imaam is er om gevolgd te worden, verschil dus niet van hem. Wanneer hij in roekoe' gaat, verricht dan ook roekoe', wanneer hij "Sami'a llaahoe li man h'amideh" ( Allah antwoordt degene die Hem looft ) zegt, Zeg dan: "Rabbana wa laka lh'amd" (Onze Rabb, alle lof zij U) . Wanneer hij in Sadjdah gaat, verricht dan Sadjdah. Als hij zittend bidt, dan dient iedereen zittend te bidden." Sah'ieh' Al-Boekhaarie, nr. 689.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN