Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om met slechts een schoen te lopen, als de andere beschadigd is?

Is het toegestaan om met slechts een schoen te lopen, als de andere beschadigd is?

Als iemand met schoenen loopt en als een beschadigd is of kapot gaat, dan dient hij niet te lopen met slechts een schoen, terwijl de andere voet naakt (d.w.z. zonder schoen) is. Deze persoon dient ofwel de kapotte schoen te repareren en zo met twee schoenen aan te lopen, of beide schoenen uit te trekken en blootsvoets te lopen. Overigens is het lopen op blote voeten, op sommige momenten, Soennah. Het bewijs hiervoor is de overlevering van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn), waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Niemand mag lopen met slechts een schoen. Men dient ofwel beide schoenen te dragen of beide uit te trekken." Sah'ieh' Al-Boekhaarie, nr. 5518.

Geleerden hebben verschillende uitspraken gedaan over de reden hiervoor (d.w.z. waarom niet te lopen met slechts een schoen). De meest authentieke van deze uitspraken is hetgeen dat beschreven is door ibn Al-'Arabie en anderen, dat "het de manier van lopen van de Shaytaan is." Fat-h'oe l-Baari, 10/310.

Het bewijs hiervoor is de overlevering van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) , waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De Shaytaan loopt met een schoen." As-Sielsielah As-Sah'ieh'ah, nr. 348.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN