Wat is de regelgeving betreffende het opheffen van de handen en het verrichten van smeekbedes na het gebed?
Sheikh Ibn 'Oethaymien zegt in Fatawa arkaanoe l-Islaam:
Het is niet toegestaan wanneer iemand het gebed voltooid heeft, om zijn handen op te heffen en smeekbedes te verrichten. Het is niet in de Soennah overgeleverd dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit gedaan heeft. Indien iemand smeekbedes wenst te verrichten, dan is het verrichten van smeekbedes tijdens het gebed beter (tijdens de soedjoed en na de Tashahhoed) dan dat hij ze na het voltooien van het gebed verricht. Dit is waarom de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) hierop wees in de H'adieth van Ibn Mas'oed (moge Allah tevreden met hem zijn), waarin hij sprak over de Tashahhoed, zeggende: "Vervolgens kan hij kiezen uit elke kwestie die hij wil (door in zijn smeekbedes te vragen wat hij wil)." Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Adzaan, in het Hoofdstuk: "Welke smeekbede er gekozen kan worden na de Tashahhoed." (800).
Wat betreft hetgeen enkele mensen doen; elke keer wanneer ze een vrijwillig gebed verricht hebben, heffen ze hun handen op totdat je zelfs bijna van sommigen gaat denken dat hij geen smeekbede verricht, omdat je, wanneer het (verplichte) gebed begint en ze nog in de Tashahhoed van het vrijwillige gebed zijn, nadat ze de Tesliem hebben verricht hun handen ziet opheffen, en het is alsof "en Allah weet het beter' ze hun handen simpelweg opheffen (zonder smeekbedes te verrichten), en vervolgens strijken ze ermee over hun gezicht. Dit alles om een manier van smeekbedes te behouden waarvan ze denken dat het toegestaan is, terwijl dit niet het geval is!!!
Het in deze mate in stand houden ervan wordt daarom beschouwd als een vorm van innovatie (bid'ah) en is niet toegestaan.
Het team van al-Islaam.Com