Vraag & Antwoord

De regelgeving betreffende het plaatsen van de rechterhand over de linkerhand op de borst

Wat is de regelgeving betreffende het op de borst plaatsen van de rechterhand over de linkerhand, of over het hart? Wat is de regelgeving betreffende het onder de navel plaatsen van de handen? Is er hier onderscheid tussen een man en een vrouw?

Sheikh Mohammed Ibn Saalih' Al-'Oethaymin heeft gezegd: De regelgeving betreffende het plaatsen van de rechterhand over de linkerhand, is dat het een Soennah is, naar gelang de H'adieth van Sahl Ibn Sa'd (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: "De mensen werden opdracht gegeven dat een man tijdens het gebed zijn rechterhand over zijn linkervoorarm diende te plaatsen." Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Adzaan, in het Hoofdstuk: Het plaatsen van de rechterhand over de linker (740).

Waar dienen ze echter geplaatst te worden?

Het antwoord is: de meest correcte opinie in deze kwestie , is dat ze op de borst geplaatst dienen te worden, conform de H'adieth van Waa-il Ibn H'oedjr (moge Allah tevreden met hem zijn). Hij zei dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) gewoon was zijn rechterhand op zijn linkerhand te leggen en op zijn borst te plaatsen. Overgeleverd door Ibn Khozaymah in het Boek van Gebed, in het Hoofdstuk: Het plaatsen van de rechterhand over de linker (479); en door Al-Bayhaqie (2:30)

En al is er enige zwakheid in deze H'adieth, het is authentieker dan de anderen.

Wat betreft het op de linkerzijde over het hart heen plaatsen; dit is een innovatie die geen enkele basis kent.

Wat betreft het onder de navel plaatsen van de handen, dit is in een uitspraak van "Aliy (moge Allah tevreden met hem zijn) Overgeleverd door Imaam Ah'mad 1:110, en door Aboe Daawoed in het Boek van Gebed, in het Hoofdstuk: Het plaatsen van de rechterhand over de linker tijdens het gebed (756). Deze is echter zwak, en de H'adieth van Waa-il Ibn H'oedjr is sterker.

In deze regelgeving bestaat er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Het basisprincipe is dat de regelgevingen gelijk zijn voor mannen en vrouwen, behalve wanneer er bewijs is voor onderscheid of verschil tussen hen, en ik ken geen enkel authentiek bewijs die in deze Soennah onderscheid maakt tussen een man en een vrouw.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN