Vraag & Antwoord

Een persoon kwam de moskee binnen terwijl de Imaam in de tweede Tashahhoed was

Een persoon kwam de moskee binnen terwijl de Imaam in de tweede Tashahhoed was; dient hij zich bij het gezamenlijk gebed te voegen of op een andere groep te wachten? Geef ons een uitspraak, moge Allah jullie met het goede belonen.

Sheikh Mohammed Ibn Saalih' Al-'Oethaymin heeft gezegd: Wanneer een persoon binnenkomt terwijl de Imaam zich in de tweede Tashahhoed bevindt; dan dient hij, als hij verwacht dat er een tweede groep zal zijn (die het gebed gezamenlijk zal verrichten), zich niet bij hem te voegen. Indien hij echter niet verwacht dat er een tweede groep zal zijn, dan dient hij zich bij hem te voegen. Dit omdat de meest authentieke opinie is dat het gezamenlijke gebed niet bijgewoond wordt behalve met het halen van tenminste een Rak'ah ervan, conform de algemene betekenis van de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Degene die een Rak'ah van het gebed gehaald heeft, heeft het gebed gehaald." Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim, en de exacte bronvermelding ervan staat onder nr. 209 vermeld

Net zoals het vrijdagsgebed niet gehaald wordt behalve door het halen van tenminste een Rak'ah, zo is dit ook het geval met het gezamenlijke gebed. Wanneer men de Imaam in de laatste Tashahhoed aantreft, dan zal hij niet het gezamenlijk gebed halen, en derhalve dient hij te wachten en te bidden met de groep die hij verwacht. Indien hij echter geen tweede groep verwacht, dan is het zich voegen bij de Imaam, om hetgeen van de Tashahhoed overgebleven is bij te wonen, beter dan het verlaten ervan.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN