Vraag & Antwoord

Hardop reciteren van smeekbedes tijdens een begrafenis

Eerst en vooral wil ik jullie van harte bedanken voor deze site. Dankzij jullie Alh'amdoelilah ben ik vele dingen rijker geworden die me hier voor te kortschoten. Mijn vraag luid als volgt enkele dagen geleden is mijn oom gestorven in Marokko. Hierbij is dan een discussie ontstaan tussen zijn broers. Mijn ene oom beweerde dat het laten komen van telba (mensen die Qor-aan reciteren) niet mocht en toen ze mijn oom van thuis naar het graf wilden brengen verbood mijn oom de mensen om la ilaaha ila llah te zeggen op weg naar het graf toe. Hij zei dat de weg naar het graf in stilte moest verlopen zonder 1 woord luid te hoeven zeggen. Nu wil ik graag weten of dit allemaal klopt wat men onkel zegt over telba en de weg naar het graf toe.

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Het volgen de begrafenis is een Soennah van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem). De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft hierover gezegd: "Bezoek de zieke, en loop mee met de begrafenis, het zal jullie de Dag des Oordeels doen gedenken." (Moesliem).

Verder is het aan te raden om zich te haasten het lichaam te begraven, de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd:"Haast jullie, (en) als het een oprecht persoon was dan zullen jullie haar voorleggen bij het goede, en als het een slecht persoon is dan zullen jullie het neerleggen bij het slechte." (al-Boekhaarie). Het is aan te raden om voor het lichaam te lopen. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem), Aboe Bakr en 'Oemar liepen voor de begrafenisstoet uit.

Het is beter te vermijden voor vrouwen om een begrafenis bij te wonen, Oem 'Atieyyah (moge Allah tevreden met haar zijn) heeft gezegd: "We werden afgeraden om begrafenissen bij te wonen maar het werd ons niet verbonden gesteld." (Aboe Daawoed, An-Nasaa-ie en anderen).

Wat betreft het luid opzeggen van bepaalde smeekbedes, er is geen enkel overlevering die dat toestaat. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn metgezellen raadden luide stemmen bij begrafenissen, het gedenken van Allah en tijdens een slagveld af. We dienen ons strikt te houden aan de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) die nooit luid het woord van Allah noemde tijdens begrafenissen.

Hetgeen wat uw oom gedaan heeft is een goede daad, maar men moet de verkondiging van de islam met wijsheid en op een goede manier doen. Allah zegt (vertaald): "Nodig uit tot de Weg van jouw Heer, met wijsheid en goed onderricht, en wissel met hen van gedachten op de beste wijze." (Soerat An-Nah'l, aayah 125). Moge Allah de zondes van uw oom en alle moslims vergeven en hem plek in het paradijs geven.

En Allah weet het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN