Vraag & Antwoord

Het naafilah (vrijwillige) gebed verrichten tijdens de iqaamah van het verplichte gebed

Bismillah Arahmani Arahim

Moet men doorgaan met het verrichten van het naafilah gebed, wanneer de iqaamah voor het verplichte gebed verricht wordt?

wassalam

Sheikh Mohammed Saalih' Al-Moenadjjid antwoordde op deze vraag met het volgende:

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige

In een h'adieth van Moesliem (710), overgeleverd door Aboe Hoerayrah, zegt de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Wanneer die iqaamah van het gebed wordt verricht, is er geen ander gebed buiten het verplichte gebed."

Deze h'adieth geeft aan dat wanneer de iqaamah van het verplichte gebed verricht wordt, dat er geen naafilah gebeden gestart moeten worden. Ibn Qoedamah zei: "wanneer de iqaamah van het gebed verricht wordt, wees dan niet afgeleid door het naafilah gebed; of men nou vreest om de eerste raka'ah te missen of niet. [Vertaler: hier wordt dus duidelijk gemaakt dat de iqaamah voorrang heeft boven het naafilah gebed]. Dit is tevens de mening van Aboe Hoerayrah, Ibn 'Oemar, 'Oerwah, Ibn Sirien, Sa'ied ibn Djoebayr, As-Shaafa'ie, Ishaaq, en Aboe Thawr." Al-Moeghni, 1/272

Sommige geleerden hebben deze overlevering als bewijs aangevoerd, voor het beëindigen van het naafilah gebed, wanneer men de iqaamah hoort.

Al-Haafidhz al-'Iraaqie zei: "zijn woorden 'er is geen gebed' kunnen geïnterpreteerd worden, op verschillende manieren. Er kan mee bedoeld worden, dat men geen naafilah gebed dient te beginnen, wanneer de iqaamah verricht wordt. Het kan echter ook betekenen dat men niet afgeleid dient te worden door het naafilah gebed, wanneer men de iqaamah hoort. In dat geval dient men het naafilah gebed te beëindigen, zodat men de Takbier met de imaam samen kan verrichten. Verder kunnen deze woorden - 'er is geen gebed' - ook betekenen, dat het naafilah gebed ongeldig is, zelfs als de aanbidder het gebed niet onderbreekt.

Het is overgeleverd van Sheikh Aboe H'aamied, een van de Shafaa'ies, dat het beter is om het naafilah gebed te beëindigen, indien het afmaken van het naafilah gebed betekent dat een persoon de openings-takbier met de imaam zal mislopen. (De woorden van al-'Iraaqie zijn geciteerd door As-Shawkaanie in Nayl al-Awtaar, 3/91)

Dit is ook wat het permanente Comité antwoordde, toen werd gevraagd: "dient men het naafilah gebed te beëindigen, wanneer de iqaamah verricht wordt?

Zij antwoordden: "Ja, als de iqaamah van een verplicht gebed verricht wordt, dan dient men het naafilah gebed te be?indigen, opdat je de openings-takbier met de imaam niet zult mislopen. Het is namelijk bewezen dat de profeet zei: "als de iqaamah van het gebed verricht wordt, is er geen gebed buiten het verplichte gebed." Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-imah, 7/312.

Sheikh ibn 'Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) zei dat het naafilah gebed beëindigd moet worden, indien men de iqaamah hoort, terwijl men in de eerste rak'ah van het naafilah gebed staat. Indien men in de tweede rak'ah van het naafilah gebed staat, dan moet dit gebed snel afgemaakt worden.

Hij (Sheikh ibn al-'Oethaymien) zei ook: Wat wij met betrekking tot deze zaak denken, is dat het naafilah gebed moet worden afgemaakt, wanneer men in de tweede rak'ah staat. Wanneer men echter in de eerste Rak'ah staat, dan moet het naafilah gebed beëindigd worden. Het bewijs hiervoor, vinden we in de volgende uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "degene die een rak'ah achter de imaam bidt, heeft het gebed gehaald." (Overgeleverd door Al-Boekhaarie, 589; Moesliem 607

De persoon die dus een naafilah -rak'ah heeft gebeden, voordat de iqaamah van het gebed verricht wordt, zal (zeker) minstens een rak'ah meebidden achter de imaam, voordat het gebed afgelopen is. Daarom moet men het naafilah gebed gewoon afmaken.

Vervolgens zei hij: "dit is de mening die vrede sluit met al het bewijs." (Sharh' al-Moemti', 4/238)

Als men het naafilah gebed beëindigt dan dient men de Tesliem niet te zeggen. Aan het permanente Comité werd namelijk de volgende vraag voorgelegd (7/312): "Als een persoon 2 rak'ah naafilah gebed verricht en vervolgens de iqaamah van het gebed hoort, moet men dan het naafilah gebed beëindigen? Indien het antwoord 'ja' is, moet men het naafilah gebed dan beëindigen met of zonder Tesliem?"

Zij antwoordden: "de meest correcte mening van de twee geleerde visies, is dat men het gebed dient te beëindigen, zodat men het verplichte gebed kan bijwonen. Er hoeft geen Tesliem gezegd te worden; men kan gewoon een plaats innemen achter de imaam om het verplichte gebed te gaan verrichten.

En Allah weet het het beste


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN