Vraag & Antwoord

Is de 26ste nacht van de Ramadhaan aan te merken als Laylatoe l-qadr?

Sommige moslims hebben de gewoonte om de 26ste nacht van de Ramadhaan aan te merken als Laylatoe l-qadr. Is er een grondslag voor deze bepaling? En is er een bewijs hiervoor?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Ja, er is voor deze bepaling een grondslag, en dat is dat de hoop gevestigd wordt op het feit dat de 26ste nacht Laylatoe l-qadr is, zoals dit vermeld is in Sah'ieh' Moeslim in de h'adieth van Oebay Ibnoe Ka'b (moge Allah tevreden met hem zijn). Maar de meest correcte uitspraak, uit meer dan 40 uitspraken van geleerden, is dat Laylatoe l-qadr zich in de 10 laatste dagen bevindt en specifiek in de 7 laatste nachten. Het zou kunnen dat het zich in de 26ste nacht bevindt en het zou de 24ste nacht kunnen zijn en het zou de 22ste nacht kunnen zijn en het zou de 28ste nacht kunnen zijn en het zou de 25ste nacht kunnen zijn en het zou de 23ste nacht kunnen zijn. Daarom is het beter voor de mensen om ijverig te zijn in al deze nachten opdat zij niet ontnomen worden van de bevoorrechting en verdiensten van Laylatoe l-Qadr. Allah (de Verhevene) zegt: "Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) in de gezegende nacht neergezonden. Voorwaar, Wij zijn Waarschuwers." Soerat Ad-Doekhaan (44), aayah 3.

En de Verhevene zegt: "Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Laylatoe l-qadr). * En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? * De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. * De Engelen en de Geest (de engel Djibriel vrede zij met hem) daalden in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. * Vrede heerst (in deze nacht), tot aan de ochtendschemering." Soerat Al-Qadr (97), aayah 1-5.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN