Vraag & Antwoord

Wat is uw uitspraak over de mening van sommige mensen dat de Doe'aa-e (smeekbede) na het u

Wat is uw uitspraak over de mening van sommige mensen dat de Doe'aa-e (smeekbede) na het uitlezen van de Qor-aan behoort tot de innovaties (bid'ah)?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Ik ben niet op de hoogte van een authentieke bron, waarop een Doe'aa-e na het uitreciteren van de Qor-aan tijdens het gebed (tijdens Salaat Taraweeh'' ) gebaseerd kan worden, niet in de Soennah van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) noch in de handelingen van de metgezellen (moge Allah tevreden met hem zijn). Het enige bewijs wat hiervoor gevonden kan worden, is dat Anes Ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) zijn familie bijeen bracht en Doe'aa-e verrichtte toen hij de recitatie van de Qor-aan wilde afronden, maar hij deed dit niet in zijn gebed.

Het is, zoals bekend, volgens de Islamitische wetgeving niet toegestaan om een onbekende/verzonnen Doe'aa-e te verrichten, wanneer hierover niets in de Soennah is vermeld, gezien de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Bidt zoals jullie mij hebben zien bidden."

Maar om deze afsluiting in het gebed een innovatie te noemen; ik houd er niet van om dit zo te noemen, omdat de geleerden – de geleerden van de Soennah - hierover van mening verschillen. Het past ons niet om iets zo grof te veroordelen, terwijl sommigen van Ahloe Soennah zeiden dat het behoort tot de aanbevelingswaardige zaken. Echter het verdient de voorkeur dat een persoon ervoor zorgt dat hij de Soennah volgt.

Het volgende is iets wat sommige broeders doen die de Soennah willen praktiseren: zij bidden achter een imam die de Doe'aa-e verricht na het afronden van de Qor-aan en als het tijd is voor de laatste rak'ah, dan gaan zij weg en zonderen zich af van de mensen met het excuus dat de afsluiting een innovatie is. Dit is geen gepaste zaak, gezien de verschillen tussen de harten (haat) en afstand die ontstaat en het is geen onenigheid waarin de A-iemmah zijn gevallen. Zo was Al-Imaam Ah'mad (moge Allah hem genadig zijn) niet van mening dat het aanbevelingswaardig is om tijdens Al-Fadjr-gebed Al-Qoenoet te verrichten en toch zei hij: "Als iemand achter een Imaam bidt die de Al-Qoenoet verricht tijdens het Fadjr-gebed, laat hem deze volgen en Aamien zeggen tijdens zijn Doe'aa-e."

Een andere zaak die met deze kwestie te vergelijken is, is dat sommige broeders erop staan om de Soennah te volgen in het aantal raka'aat tijdens Taraweeh''-gebeden. Als zij bidden achter een Imaam die meer dan 11 of 13 raka'aat bidt, dan gaan zij weg en dit is ook niet gepast. Het is zelfs in tegenstrijd met de handelswijze van de metgezellen (moge Allah tevreden met hem zijn). Zo keurden de metgezellen (moge Allah tevreden met hem zijn) het af, dat "Oethmaan Ibn "Affaan (moge Allah tevreden met hem zijn) als Imaam in het gebed voorging in "Mina' en het gebed afrondde met vier raka'aat (i.p.v. de eigenlijke twee omdat dit gebed verkort wordt). Zij keurden zijn afronden af, maar baden evengoed achter hem en rondden samen met hem af. Het is welbekend dat het afronden van een gebed in een situatie waarin volgens de Islamitische wetgeving dit gebed verkort kan worden, eerder in tegenstrijd is met Soennah, dan het bidden van meer dan 13 raka'aat, en desondanks hebben de metgezellen (moge Allah tevreden met hem zijn) zich niet afgezonderd van "Oethmaan (moge Allah tevreden met hem zijn), of het gebed achter hem verlaten. Hun zorg om de Soennah te volgen is ongetwijfeld meer dan de onze en hun meningen zijn dichterbij de juiste dan de onze. Zij hielden zich veel meer aan oordelen die uit de Islamitische wetgeving voortvloeien, dan dat wij dat doen.

Wij vragen Allah (de Verhevene) om ons allen te doen behoren tot degenen die de waarheid zien en dit volgen en het onjuiste als onjuist zien en dit vermijden.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN