Vraag & Antwoord

Wat is de uitspraak over mensen die de hele dag slapen tijdens de Ramadhaan

Wat is de uitspraak over mensen die de hele dag slapen tijdens de Ramadhaan en sommige van hen bidden met de gemeenschap en anderen niet. Is het vasten van deze mensen correct?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Het vasten van deze mensen stelt hen vrij van boetedoening maar het verminderd de beloning en het is in tegenstrijd met wat de wetgever als doel met het vasten voorheeft, omdat Allah (de Verhevene) zei: "O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 183.

En de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah heeft het niet nodig dat iemand die zich niet onthoudt van leugenachtige praatjes en het erbij behorende gedrag dat hij zich onthoudt van voedsel en drinken." Overgeleverd door Al-Boekhaarie nr. 1903, 6057.

Het is welbekend dat het verwaarlozen van het gebed en het negeren daarvan niet behoort tot godsvrees en ook niet tot het zich onthouden van leugenachtige praatjes, en dit is in tegenstelling tot wat Allah (de Verhevene) en zijn profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) als doel hebben achter de verplichting van het vasten. Het verbazingwekkende is, dat die mensen de hele dag slapen en vervolgens de hele nacht wakker blijven en misschien blijven ze de hele nacht wakker bezig met onzinnige praat, waar ze geen nut aan hebben, of dat zij zich bezig houden met iets dat verboden is waarmee zij zonden vergaren. Mijn advies aan deze mensen en hun gelijken is, dat zij Allah (de Verhevene) moeten vrezen en Zijn hulp vragen om het vasten op de manier te verrichten waar Hij (de Verhevene) tevreden over is en het te benutten met het gedenken van Allah, Qor-aan lezen, gebeden te verrichten en goede daden te verrichten jegens schepselen e.d. van wat de Islamitische wetgeving voorschrijft. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) was gul en hij was het gulste tijdens Ramadhaan wanneer Djiebriel (vrede zij met hem) hem de Qor-aan onderwijst.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN