Vraag & Antwoord

Als iemand er zeker van is dat de maand is begonnen, doordat hij de maansikkel ziet

Als iemand er zeker van is dat de maand is begonnen, doordat hij de maansikkel heeft gezien en hij niet in staat was om de rechtbank hiervan op de hoogte te brengen, is hij dan verplicht om te vasten?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

De geleerden hebben hierover meningsverschillen, sommigen onder hen zeggen dat hij verplicht is om te vasten en er zijn anderen onder hen die zeggen dat hij niet verplicht is om te vasten. Dit is gebaseerd op grond van het feit dat de maansikkel een bezichtiging is wat bekend en verspreid moet zijn tussen de mensen, of dat de maansikkel is die na zonsondergang wordt gezien of het nou verspreid is tussen mensen of niet. Wat mij duidelijk is, is dat degene die het ziet en zeker is van het zien ervan, terwijl hij zich bevindt in een verre plaats en niemand heeft hem vergezeld in de bezichtiging, verplicht is te vasten door de algemeenheid van de uitspraak van de Verhevene: "..Wie van jullie aanwezig is in de maand laat die dan vasten." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 185.

En de profeet's (Allah's vrede en zegen zij met hem) uitspraak: "Als jullie het zien begint dan met vasten"

Maar als hij zich in het land bevindt en hij getuigt hiervan bij de rechtbank, en de rechtbank verklaart zijn getuigenis als niet ontvankelijk dan dient hij zijn vasten geheim te houden om het anders handelen dan de gemeenschap niet bekend te maken.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN