Vraag & Antwoord

Sommige mensen zeggen: Van alle maanden is niet bekend wanneer deze beginnen

Sommige mensen zeggen: "Van alle maanden is niet bekend wanneer deze beginnen en wanneer deze eindigen, als men zich baseert op het zien van de maansikkel. Op grond daarvan zou het raadzaam zijn om de maand Sha'baan af te ronden met 30 dagen en ook de maand Ramadhaan... wat is het oordeel van de Islamitische Wetgeving m.b.t deze uitspraak"?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Het gedeelte van de vraag waarbij er gezegd wordt dat van alle maanden niet bekend is wanneer deze beginnen en eindigen, op basis van het waarnemen (van de maansikkel), is niet waar. Het is juist mogelijk om alle maansikkels van de maanden te zien en daarom zei de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) "Als jullie het zien (de maansikkel) vast dan en als jullie het zien eet dan." Overgeleverd door Al-Boekhaarie nr. 1900 en Moesliem nr. 2471.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zal niet iets afhankelijk laten zijn van iets onmogelijks en als het mogelijk is om de maansikkel van de Ramadhaan te zien, dan is het ook mogelijk om de maansikkel van overige maanden te zien.

Wat het tweede deel van de vraag betreft; de vraag of zowel de maand Sha'baan als de maand Ramadhaan afgerond zouden moeten worden tot 30 dagen. Het is juist als wij niet in staat zijn om de maansikkel te zien omdat dit belemmert wordt door de wolken, mist e.d. dat dan wij de maand Sha'baan afronden met 30 dagen en als dit ook met de Ramadhaan het geval is, dan wordt ook deze maand afgerond met 30 dagen en stoppen wij hierna met vasten. Zo is de h'adieth overgeleverd van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat hij zei: "Vast bij het zien ervan (de maansikkel) en houdt op met het vasten bij het zien ervan. Als jullie worden belemmerd om het te zien, tel dan 30 dagen." en in een andere h'adieth staat: "rondt het tellen tot 30 af." Overgeleverd door Al-Boekhaarie nr. 1909 en Moesliem nr. 2481.

En zo ronden de mensen, als het hen niet gelukt is om de maansikkel te zien in de 29ste nacht van de maand Sha'baan, de maand Sha'baan af op 30 dagen. En als het de 29ste nacht is van de maand Ramadhaan en de mensen kijken om de maansikkel te zien en dit niet gelukt is, dan ronden zij de maand Ramadhaan af op 30 dagen.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN