Vraag & Antwoord

Goede alternatieven voor verjaardagen

Ik heb in de database gelezen dat verjaardagen h'araam zijn. Mijn vraag is: geld dat ook voor kinderen zo ja, wat kan ik en is toegestaan als alternatief i.v.m. met op school en vriendjes, want ik ben bang dat kinderen hem zullen plagen/pesten en eventueel krijgt mijn kind en andere kinderen een negatief beeld van de Islaam. Mijn vraag is dan wat voor alternatief is er dat zowel mijn kind als andere kinderen een positieve kijk krijgen over de Islaam.

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Dit is een natuurlijk resultaat waar onze kinderen mee te maken hebben in een omgeving dat niet islamitisch is. Omdat u getroffen bent door een van deze resultaten dient u met wijsheid te werk te gaan.

Het is belangrijk dat u iets speciaals en vervangend verzint buiten de verjaardag om. Zo kunt u bijvoorbeeld met elke "eid-feest iets speciaals met en voor uw kinderen organiseren waarbij zij veel cadeautjes krijgen en het een groot feest wordt voor hen. U kunt buiten de verjaardagen om vriendjes of vriendinnetjes van uw kinderen uitnodigen voor zomaar een feestje thuis. Zo kunt u duidelijk maken dat de Islaam geen feestjes verbiedt mits het natuurlijk volgens de Qor-aan en de Soennah verloopt, maar dat het alleen de verjaardagsfeestjes verbiedt.

U kunt natuurlijk wel als uw kind jarig is de gelegenheid nemen om met uw kind te praten over het feit dat hij of zij wat ouder is en dat hoe ouder men wordt hoe meer de Islaam van een persoon verwacht. Als uw kind bijvoorbeeld 7 jaar wordt kunt u om toch te laten blijken dat u als moeder haar of zijn verjaardag niet vergeten bent het over het gebed hebben. U kunt vast iets unieks en creatiefs bedenken om uw kind niet in de war te brengen.

Ieder moslim dient zijn kinderen duidelijk te maken dat de Islaam twee feesten heeft en dat het, het offerfeest en het Fetrfeest zijn. Moslims maken weinig of geen gebruik van deze gelegenheden om de leegte bij de kinderen te vullen door voor hun cadeautjes te kopen en hun met allerlei toegestane zaken te laten genieten. Verder dienen de ouders hun kinderen duidelijk te maken dat het vieren van verjaardagen niet toegestaan is. Door al deze zaken zal het kind uit zichzelf afstand nemen van alles wat niet islamitisch is.

Moge Allah u en alle moslims helpen om hun kinderen een islamitische opvoeding te geven zodat zij in de toekomst de Islaam zullen dragen en aan andere door zullen geven met kennis die zij geërfd hebben van hun ouders en met wijsheid.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN