Vraag & Antwoord

Is het zeggen van Sadhaqa llaahoe al-Adhziem bid'ah?

Is het zeggen van Sadhaqa llaahoe Al-Adhziem na het reciteren of het citeren van de Qor-aan een vernieuwing, en zo ja, hoe is dit ontstaan?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Alle lof zij Allah.

Veel mensen hebben tegenwoordig de gewoonte aangenomen om na het einde van het reciteren van een stuk uit de Qor-aan af te sluiten met de woorden " Sadhaqa llaahoe Al-Adhziem " (vertaling: De Almachtige Allah heeft de waarheid gesproken). Dit heeft echter geen basis in de Islaam, omdat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) deed het niet, en het behoorde niet tot de gewoontes van de Sah'aabah (metgezellen van de profeet, Allah's vrede en zegen zij met hem) en het was iets onbekends onder Taabi'ien (de generatie na die van de Sah'aabah).

Deze gewoonte ontstond in een later tijdperk omdat sommige recitators deze woorden gebruikten, op basis van de aayah: "Zeg: Allah heeft de waarheid gesproken" (Soerat Aal-'Imraan (3), aayah 95) en de mensen waardeerden dit. Maar deze waardering moet verworpen worden, omdat als dit echt iets goeds was, dan zouden de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), de Sah'aabah en de Tabi'ien - de selef oftewel de eerste en de beste generaties van de Oemmah - dit gekend hebben en dan zouden ze dit zeker niet hebben nagelaten.

De aayah: "Zeg: Allah heeft de waarheid gesproken" (Soerat Aal-'Imraan (3), aayah 95) betekent niet dat je deze worden moet zeggen na het reciteren. Als dat het geval zou zijn, zou er gestaan hebben "Wanneer je klaar bent met lezen, zeg 'Allah heeft de waarheid gesproken'", net zoals Allah zei: "En wanneer jullie de Qor-aan lezen: zoek dan de toevlucht tegen Shaytaan de vervloekte." (Soerat al-Nah'l (16), aayah 98)

De aayah die de vernieuwers gebruiken om hun gewoonte te verdedigen werd in feite geopenbaard als een bevestiging op de uitspraak dat al het voedsel toegestaan was voor Bani Israa-iel behalve wat Israa-iel voor zichzelf verboden maakte. Allah zei: "Alle voedsel was de Kinderen van Israa-iel toegestaan voordat de Tawraat neergezonden was, behalve wat Israa-iel zichzelf verbood. Zeg: 'Brengt de Tawraat dan, en leest haar voor als jullie waarachtigen zijn. Degenen die dan daarna de leugens over Allah verzinnen: zij zijn degenen die onrechtplegers zijn. Zeg: Allah spreekt de waarheid, volgt dus de godsdienst van Ibraahiem (Islamitisch monotheïsme, hij aanbad Allah alleen) en hij behoorde niet tot de polytheïsten." (Soerat Aal-'Imraan (3), aayah 93-95)

Als deze aayah betekende dat deze woorden gezegd moeten worden na het reciteren van de Qor-aan dan was de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de eerste die dit zou weten. Omdat dit niet het geval is weten we dat dat nooit de betekenis was.

Ter afsluiting dus, het zeggen van "Sadhaqa llaahoe l-'Adhziem" na het reciteren van de Qor-aan is een vernieuwing, en de moslim zou dit niet moeten zeggen. Het geloven dat Allah de waarheid spreekt is echter wel verplicht, en degene die dit tegenspreekt of hieraan twijfelt behoort tot de ongelovigen.

Wanneer een persoon zegt: "Allah heeft de waarheid gesproken" op sommige momenten, zoals wanneer iets dat Allah heeft voorspeld uitkomt, de waarheid van Zijn Woorden bevestigend, dan mag dit wel gezegd worden, want iets soortgelijks is vastgelegd in de Soennah.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) gaf een toespraak, en Al-H'asan en al-H'oesayn kwamen langs, dus kwam hij van de minbar, pakte hen op en hield ze voor zichzelf. Toen zei hij: "Voorwaar, Allah heeft de waarheid gesproken: '...jullie bezittingen en jullie kinderen zijn slechts een beproeving...' (Soerat At-Taghaaboen (64), aayah 15)"

Bron: Izaalat al-sitaar 'an al-djawaabie l-moekhtaar door sheikh Mohammed Ibn Saalih' Al-'Othaymien - moge Allah genade met hem hebben - 79-80.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN