Bibliotheek

. Op welke dag valt ‘Aashoeraa-e?

An-nawawi zei: ‘Aashoeraa-e en Taasoe’aa-e zijn twee verlengde namen [de klinkers zijn verlengd] zoals dit in Arabische boeken is vastgesteld. Onze metgezellen zeiden: ‘Aashoeraa-e is op de 10de dag van Moeh’arram en Taasoe’aa-e valt op de 9de dag. Dit is onze mening en de mening van de meerderheid van de geleerden. Dit is de duidelijk mening van de ah’adieth en dit is tevens wat we begrijpen uit de algemene formuleringen. Het is tevens hetgeen wat gebruikelijk zo wordt verstaan door de geleerden van de taal. Al-madjmoe’

‘Aashoeraa-e is een islamitische naam wat niet eens bekend was in de tijd van de djaahielieyyah. Kashshaaf al-Qinaa’, deel 2, Sawm Moeh’arram.

Ibn ‘Qoedaamah heeft gezegd: “‘Ashoeraa-e valt op de 10de dag van Moeh’arram. Dit is de mening van Sa’ied ibn Al Moesayyieb en Al-H’asan. Het is overgeleverd dat Ibn ‘Abbaas zei: “de profeet gebood ons om ‘Aashoeraa-e, op de 10de dag van Moeh’arram, te vasten.’ Overgeleverd door At-Tirmidhie die zei dat het een hasan sahieh hadieth is.

Het is overgeleverd dat Ibn ‘Abbaas zei: ‘de negende’ en hij heeft overgeleverd dat de profeet gewoon was om de negende te vasten. Overgeleverd door Moesliem. ‘Ataa-e heeft overgeleverd dat de profeet zei: ‘vast de 9de en de 10de en wees niet zoals de Joden.’ 

Als we dit goed interpreteren, betekent het dus dat het op basis van deze overleveringen Moestahab (aangeraden) is om te vasten op de 9de en de 10de. Dit is wat Imaam Ahmad zei en het is tevens de mening van Ishaaq.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN