Bibliotheek

. Het vasten op ‘Aashoeraa-e terwijl men nog dagen van de Ramadaan moet inhalen

De foeqahaa-e (Islamtische jurisprudentiegeleerden) verschillen van meningen, wat betreft het vrijwillig vasten op bepaalde dagen, terwijl men nog enkele dagen uit de Ramadaan dient in te halen. De ah’naaf (mensen die de fiqh-school van Al-imaam Aboe H’aniefah hanteren) zeiden dat het toegestaan is om vrijwillige vasten aan te bieden, terwijl men nog dagen van de Ramadaan moet inhalen. Volgens hen is het niet makroeh om dit te doen, omdat de gemiste dagen uit de Ramadaan niet meteen ingehaald hoeven te worden. De Maaliekieyyah (mensen die de fiqh-school van Al-imaam Maaliek hanteren) en Shaafie’ieyyah (mensen die de fiqh-school van Al-imaam As-shaafie’ie hanteren) zeiden dat het toegestaan is, maar dat het echter makroeh is, aangezien een persoon iets verplichts uitstelt op deze wijze. Ad-Daasoeqie zei: “het is makroeh om vrijwillig te vasten op een bepaalde dag, terwijl men nog verplichte vasten dient te verrichten, zoals het vervullen van een eed, of het inhalen van een  gemiste dag van Ramadaan (met een geldige reden) of het vasten als een boetedoening (kafaarah). Volgens de meest correcte mening maakt het niet uit of het vrijwillig vasten in de sharie’ah een bepaalde prioriteit gegeven is, zoals de 9de dag van Dhoel-H’idjjah, boven het verrichten van een verplichte vasten.

De H’anaabielah (mensen die de fiqhschool van Al-imaam Ahmad Ibn H’anbal hanteren) zeiden dat het h’araam is om vrijwillig te vasten op een bepaalde dag, voordat de gemiste dagen van de Ramadaan ingehaald zijn. Volgens hen tellen de vrijwillige vasten niet eens, ondanks het feit dat er nog voldoende tijd is om het verplichte vasten goed te maken [Vertaler: d.w.z. ook al is de volgende ramadaan nog ver weg]. Een persoon dient dus prioriteit te geven aan de verplichte vasten, totdat deze allen ingehaald zijn… al-Mawsoe’ah al-Fiqhiyyah, deel 28, Sawm al-tatawwoe’.

Moslims dienen gemiste vasten in de Ramadaan zo snel mogelijk in te halen, zodat het voor hen mogelijk is om zonder problemen op de dagen van ‘Arafah en ‘Aashoeraa-e te kunnen vasten. Als een persoon op de dag van ‘Arafah en ‘Aashoeraa-e vast met de intentie (die hij de nacht ervoor had) om de gemiste vasten in te halen, dan zal dit voldoende zijn om zijn gemiste vasten in te halen, want de beloning van Allah is groot.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN