Bibliotheek

. Vasten op ‘Aashoeraa-e – dit brengt vergiffenis voor wat?

Al-Imaam An-Nawawi zei: “het brengt vergiffenis voor alle kleine zonden, d.w.z.het brengt vergiffenis voor alle zonden, behalve de grote.” 

Vervolgens zei hij: Het vasten op de dag van ‘Arafah brengt vergiffenis voor twee jaar en het vasten op de dag van ‘Aashoeraa-e brengt vergiffenis voor één jaar…” al-Madjmoo’ Sharh al-Moehadhdhab, deel 6, Sawm Yawm ‘Arafah.

Sheikh Al-Islaam Ibn Taymiyyah zei: “reinheid (tahaarah), het gebed (salaat) en het vasten in Ramadaan, op ‘Arafah en ‘Aashoeraa-e brengen alleen vergiffenis voor de kleine zonden.” al-Fataawa al-Koebra, deel 5.

“Sommige mensen zijn echter verleid en vertrouwen te veel op zaken als het vasten op de dag van ‘Arafah en ‘Aashoeraa-e. Sommigen onder hen zeggen zelfs: “het vasten op ‘Aashoeraa-e zal de zonden van een heel jaar goedmaken en het vasten op de dag van ‘Arafah zal extra beloningen brengen.”

Sommige mensen denken dat de religie een spel is en treffen allerlei zondes en hebben in gedachten dat ook al treffen zij zondes, deze vergeven worden door het vasten van een aantal dagen. Over zulke  mensen zei Ibn Al-Qayyim: “deze personen zijn misleid en weten niet dat het vasten in Ramadan, het verrichten van de vijf gebeden belangrijker zijn dan het vasten op de dag van ‘Arafah en ‘Aashoeraa-e. Deze personen dient te weten, dat deze handelingen namelijk het treffen van zonden. Zij moeten niet denken dat bijvoorbeeld door het vasten, de zonden tussen de ramadaan en de eerstvolgende ramadaan uitgewist zullen worden, tussen de eerste djoemoe’ah en de volgende etc. Deze handelingen kunnen de kleine zonden alleen uitwissen, indien men wegblijft van de grote zonden…

Tussen de misleidde mensen zijn er ook personen die denken dat zijn goede daden verreweg meer in aantal zijn... Deze persoon denkt dit doordat hij geen aandacht besteedt aan zijn slechte daden of nagaat wat zijn slechte daden zijn. Hij herinnert slechts de goede daden die hij verricht heeft en hij vertrouwt hierop. Dit kan in feite vergeleken worden met de persoon die vergiffenis van Allah zoekt met zijn tong, door 100 keer ‘Soebh’aana llaah’ (Glorieus is Allah) te zeggen en vervolgens gaat roddelen over moslims, hun eer aantast en een dag lang spreekt over datgene dat Allah niet tevreden maakt.

Deze persoon denkt altijd aan de voortreffelijkhedenen van zijn tasbieh’aat (d.w.z. het zeggen van “Soebh’aana llaah”) en tahlielaat (het zeggen van: ”laa ilaha illa Allah” –“er is geen god dan Allah”), maar besteed geenszins aandacht aan datgene dat overgeleverd is over een persoon die roddelt, liegt, anderen belasterd of zonden pleegt met zijn tong. Deze mensen zijn volledig misleid.” (al-Mawsoo’ah al-Fiqhiyyah, deel 31, Ghuroor).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN