Bibliotheek

. Bida’ op de dag van ‘Aashoeraa-e

Sheikh Al-Islaam Ibn Taymieyyah werd ondervraagd over de handelingen die men verricht op de dag van ‘Aashoeraa-e. Voorbeelden zijn: het dragen van koh’l, het nemen van een bad (ghoesl), het dragen van henna, handen schudden met elkaar, het koken van graankorrels (h’oeboeb), het tonen van blijdschap etc. Was er iets van dit allemaal overgeleverd van de profeet in een autentieke h’adieth of niet? Als niets hiervan is overgeleverd in overleveringen, kunnen deze handelingen dan bestempeld worden als bida’? Het rouwen en huilen, een lofrede houden en klagen, het reciteren op een vreemde manier en het verscheuren van hun gewaden. Hebben al deze handeling een basis in de Qor-aan en Soennah?

Ibn Taymiyyah antwoordde: Alle Lof zij Allah, Heer der Werelden. Niets van dit allemaal is overgeleverd in een sah’ieh’ h’adieth van de profeet of van zijn metgezellen. Geen enkele imaam van de moslims adviseerde één van deze handelingen, noch één van de vier imaams, nog iemand anders. Geen enkele betrouwbare geleerde heeft iets van dit alles geadviseerd, hetzelfde geldt voor de Boodschapper van Allah, de Sah’aabah en de Tabi’ien. In geen enkele sah’ieh of da’ief h’adieth, in geen enkele boeken van de Sah’ieh, as-Soenan of Moesnads is hierover iets overgeleverd. Geen enkele hadieth was bekend hierover gedurende de beste eeuwen, maar later zijn wel overleveringen aangetroffen waarin gezegd wordt: ‘degene die koh’l op zijn ogen doet op de dag van ‘Aashoeraa-e zal niet leiden aan oogziektes dat jaar en degene die een bad (ghoesl) neemt op de dag van ‘Aashoeraa-e zal niet ziek worden dat jaar,” etc etc. Ook zijn er gefabriceerde overleveringen aangetroffen, die ten onrechte werden toegeschreven aan de profeet. In deze overleveringen wordt gezegd, ‘degene die gul is tegenover de zijn familie op de dag van ‘Aashoeraa-e, Allah zal gul zijn tegenover hem voor de rest van het jaar,” Het overleveren van iets dergelijks komt op hetzelfde neer als liegen… al-Fataawa al-Koebra van Ibn Taymieyyah.

We vragen Allah om van ons opvolgers te maken van de soennah van Zijn profeet. Dat hij ons leven vult met het praktiseren van de islaam en laat sterven met volledige geloof. Allah is het bron van het succes. Moge de Zegeningen en vredesgroeten van Allah over Zijn profeet Mohammed, zijn familieleden en metgezellen zijn.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN