Bibliotheek

. 5) Het knippen van de nagels

Het geniet de voorkeur om de nagels kort te houden, en dit is een zeer hygiënische handeling. Maar men kan het uitstellen gedurende veertig dagen, niet langer! Anes (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bepaalde een tijdslimiet voor ons om onze snorren te knippen, nagels te knippen, okselhaar te verwijderen en ons schaamhaar te scheren: we mochten het niet langer laten dan veertig dagen.” Overgeleverd door Ah’mad, Moeslim en An-Nasaa-ie; deze versie is van overgeleverd door Ah’mad.

Er is door Ah’med, Aboe Daawoed en anderen overgeleverd: “De tijdsperiode voor ons om de snor bij te knippen, de nagels te knippen, het okselhaar te verwijderen en het schaamhaar te scheren, was veertig nachten.”

Een ieder die zijn nagels niet knipt gaat tegen de Fitrah in. De reden achter het knippen van de nagels is reinheid en hygiëne, omdat er vuil onder de nagels kan ophopen. Het dient er ook voor om ons anders te maken dan degenen onder de koeffaar (ongelovigen) die hun nagels lang laten groeien, en dan de dieren met klauwen. Fataawa al-Ladjnah al-Daa-imah, 5/173.

Veel vrouwen van tegenwoordig zijn gevallen in de val van het lijken op wilde dieren met hun lange op klauwen lijkende nagels, welke zij kleuren met nagellak. Deze lelijke verschijning ziet er uiterst walgelijk uit voor enig intelligent persoon wiens Fitrah gezond is. Een andere slechte gewoonte die vele mensen hebben is het lang laten van één nagel. Dit alles gaat duidelijk tegen de manieren van de Fitrah in en dient dus vermeden te worden. 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN