At-Tah’aawie zei: “de boodschapper van Allah gebood en spoorde ons aan, om te vasten op ‘Aashoeraa-e. Hij heeft niet gezegd dat als het op zaterdag valt, we niet hoeven te vasten. Dit is het bewijs, dat het vasten van ‘Aashoeraa-e op alle dagen van de week toegestaan is. In onze ogen – En Allah Weet het beste- is het zo, dat als het niet toegestaan is om op zaterdag te vasten, dat wij dan deze dag niet vereren op een wijze zoals de joden dit doen… Moeshkil al-Aathaar, deel 2, Baab Sawm Yawm as-Sabt.
De auteur van al-Minhaadj zei: “het is afkeurenswaardig (makroeh) om alleen te vasten op een vrijdag…’
‘Het is echter niet langer makrooh als je een dag toevoegd aan de vrijdag, zoals dit bewezen is in verscheidene overleveringen. Een persoon mag wel vasten op een vrijdag, als het samenvalt met zijn gewoonlijke dagen waarop hij vast, of hij mag ook vasten indien het betrekking heeft op het vervullen van een eed, of als hij een verplichte vastdag (die hij gemist had) inhaalt.’
Al-bahooti zei: “het is makrooh om een zaterdag uit te zonderen om te vasten, aangezien de h’adieth van ‘Abdoellaah ibn Bishr, die overgeleverd is van zijn zuster, zegt: “vast niet op een zaterdag, tenzij het gaat om verplichte vastdagen.’ (Overgeleverd door Ahman met een goede keten en tevens door Al-H’aakiem, die hierover zei: “volgens de voorwaarden van Boekhaarie, en omdat het een dag is die wordt vereerd door de joden. Het uitzonderen van deze dag is dus gelijk aan imitatie… Behalve wanneer een vrijdag of zaterdag samenvalt met een dag waarop de moslim gewoonlijk vast, zoals bijvoorbeeld dat het samenvallen met de dag van ‘Arafah of ‘Aashoeraa-e. Indien een persoon gewoon was om te vasten op deze gelegenheden, is het niet makroeh om te vasten op een vrijdag of zaterdag, omdat de gewoontes van een persoon een zekere gewicht hebben.” Kashshaaf al-Qinaa’, deel 2, Baab Sawm al-Tatawwoe’.