Vraag & Antwoord

We kennen geen armen in het westen, mogen wij Zakaat al-fitr uit geven in een ander land?

“We zijn Saoedi's in Europa die de armen niet goed kennen, en wij vonden een betrouwbare persoon (in shaa Allah) die zegt dat wij hem geld dienen te geven zodat hij met een deel rijst kan kopen en de rest in geld aan de armen geeft, want het is moeilijk om voor meer dan 500 mensen rijst te kopen vanwege de moeilijkheid van het dragen ervan en ook omdat de armen alleen maar geld willen want zij hebben hiermee meer profijt dan bijvoorbeeld rijst. Mogen wij het geld aan hem geven of dienen wij onze broeders in Saudi-Arabië te volmachten om voor ons Zakaat al-Fitr uit te geven?”

Alle lof is voor Allah.


De meerderheid van de geleerden (inclusief Malik en Shaafi'ie en Ahmed) hebben de mening dat het niet toegestaan is om de waarde van Zakaat al-Fitr uit te betalen, maar het is verplicht om dit uit te geven in voedsel, zoals dit is verplicht is door boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Al-Boekhaari (1504) en Moslim (984) hebben van Ibn 'Omar overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) Zakaat al-Fitr instelde, een Saa' van dadels of een Saa’ van gerst of tarwe voor elk moslim, vrij of slaaf, man en vrouw.


Sheikh Ibn 'Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd:

“Er zijn veel van de armen die zeggen dat zij Zakaat al-Fitr in contanten willen in plaats van voedsel en hier de voorkeur voor hebben, omdat het gunstiger voor hen is;  is het toegestaan om Zakaat al-Fitr in geld aan hen uit te betalen?”
Hij antwoordde:


"Wat wij weten en van mening zijn is dat het niet toegestaan is om Zakaat al-Fitr te betalen op enigerlei wijze, de plicht is om Zakaat al-Fitr in voedsel uit te geven. Het is de arme toegestaan als hij het wil dit voedsel te verkopen om gebruik te maken van de prijs. Er is geen verschil tussen de voedselsoorten die uitgegeven ten tijde van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) of voedsel dat hedendaags gebruikt wordt. Rijst in onze tegenwoordige tijd kan voordeliger zijn dan tarwe en gerst, omdat rijst niet gemalen en gegist hoeft te worden enz. De bedoeling van Zakaat al-Fitr is om de armen ten goede te komen. Het is bevestigd in Sahieh al-Boekhaari van de hadieth van Aboe Sa'eed al-Khoedrie dat hij zei: “Wij waren gewend om Zakaat al-Fitr in de tijd van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) uit te geven een Saa 'voedsel, en ons voedsel was in die tijd dadels, gerst, rozijnen, en gedroogde yoghurt.” Wanneer iemand de Zakaat al-Fitr uitgeeft in voedsel, dan dient hij voedsel uit te kiezen dat gunstiger is voor de armen te kiezen, en dit varieert in elke tijd.


Met het uitgeven van de Zakaat al-Fitr in geld, kleren, meubels of gereedschap, wordt niet voldaan aan de verplichting, omdat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wie een daad verricht dat niet in overeenstemming is met onze religie wordt verworpen.” Einde citaat uit Fataawa Ibn 'Oethaymeen deel 18, vraag 191.


Hierop gebaseerd zeggen wij: wanneer deze persoon betrouwbaar is dan dienen jullie als voorwaarde te stellen dat hij de Zakaat al-Fitr in zijn geheel als voedsel uitgeeft aan de armen. En als hij dit niet accepteert, dan dienen jullie zelf van wat jullie kunnen als voedsel uit te geven aan de armen waar jullie verblijven, en er is er niets mis dat jullie de rest in een ander land uitgeven. Het is geen voorwaarde dat in jullie land van herkomst is, maar wanneer het gegeven wordt aan armen in een land waar armoede meer is, is dit profijtvoller en gunstiger.”


In het antwoord op vraag (43146) is vermeld dat er niets mis met de overdracht van de Zakaat al-Fitr  naar een ander land uit noodzaak, zoals het verplaatsen van de Zakaat al-Fitr naar een ander land of waar (arme) familieleden van degene die Zakaatplichtig is, of naar een land waar een grotere nood onder de armen is.


Sheikh Ibn 'Oethaymeen werd gevraagd: is het voor degene die in het Westen (tijdelijk) verblijft toegestaan om Zakaat al-Fitr uit te geven voor zijn gezin, terwijl zij zelf over hun eigen Zakaat al-Fitr uitgeven?


Hij antwoordde: “Zakaat al-Fitr is een Saa 'voedsel, zoals rijst, gerst, tarwe, dadels of iets anders waar mensen zich mee voeden. Dit is een plicht voor de individu zoals de andere verplichtingen vanwege de uitspraak van van Ibn 'Omar: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft Sadaqatoe al-Fitr ingesteld voor de vrije en slaaf, man en vrouw, de jongere en oudere van de moslims. En hij heeft ermee opgedragen voordat de mensen vertrekken naar het Eid gebed. Wanneer zijn familie zelf hun Zakaat al-Fitr betalen, is het voor de man geen verplichting om voor degene die in het Westen is voor zijn gezin Zakaat al-Fitr te betalen. Hij dient alleen over zichzelf Zakaat al-Fitr uit te geven op de plaats waar hij zich bevindt wanneer er moslims zijn die recht hebben op de Sadaqah. En als er geen mensen zijn in het land waar hij zich bevindt die recht hebben op Sadaqah dan dient hij iemand aan te stellen in zijn land die Zakaat al-Fitr over hem uitgeven. En Allah is Degene die leidt naar succes en welslagen. Einde citaat uit Madjmoo’ al-Fataawa ibn ‘Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) deel18 / Vraag 771.

Hij werd ook gevraagd: “Wat is de regelgeving van het uitgeven van Zakaat al-Fitr naar verre landen op grond van het feit dat er veel meer arme mensen zijn dan het land waar iemand zich bevindt?”

Hij antwoordde:
"Wanneer er noodzaak is voor het verplaatsen van Zakaat al-Fitr van een land waar iemand niet woonachtig is, en dat is dat er geen armen zijn in het land waar hij woonachtig is, is dit geen probleem. Als dit niet uit noodzaak is, en dat is dat er wel armen zijn in het land waar men woonachtig is die Zakaat al-Fitr accepteren, dan is het niet toegestaan de Zakaat al-Fitr te verplaatsen.” Einde citaat uit
Madjmoo’ al-Fataawa ibn ‘Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) deel18 / Vraag 102.


Dit is ook de Fatwa van de geleerden van het permanent comité die deze kwestie citeert met toevoegingen:


"De hoeveelheid van Zakaat al-Fitr is een Saa 'dadels, gerst, rozijnen of yoghurt of ander voedsel, en het tijdstip is de nacht van Eid al-Fitr tot aan het Eid gebed. Het is toegestaan om Zakaat al-Fitr met twee of drie dagen vòòr Eid uit te geven, dit wordt gegeven aan de armen van de moslim in het land van degene die Zakaat al-Fitr geeft. Het is toegestaan om Zakaat al-Fitr te verplaatsen naar een land waar de armoedegrens hoger is dan het land waar degene woont die Zakaat al-Fitr uitgeeft, op voorwaarde dat het de rechthebbende bereikt voor het Eid gebed. Het is toegestaan voor de imam van de moskee of een betrouwbare instelling Zakaat al-Fitr te verzamelen en te verdelen onder de armen op voorwaarde dat Zakaat al-Fitr de armen bereikt voor het Eid gebed. De islamitische wetgeving heeft de mate van Zakaat al-Fitr bepaald met een Saa’ (ongeveer drie kilogram) en wie niet meer heeft dan het voedsel van de van Eid voor zichzelf en degenen die hij dient te onderhouden is niet verplicht Zakaat al-Fitr uit te geven. Het is verder niet toegestaan om er een moskee bouwen of te investeren in charitatieve projecten. "
Zie Fataawa's van het permanent comité (9/369 370).

Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN