Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving omtrent de Zakaat van een verhuurd huis?

Wat is de regelgeving omtrent de Zakaat van een verhuurd huis?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Wanneer een verhuurd huis omwille van winst verhuurd wordt, dan hoeft er geen Zakaat over de waarde van het huis betaald te worden. De Zakaat dient enkel over het inkomen dat men ervan krijg betaald te worden, wanneer de H'awl vanaf het moment van de huurovereenkomst voltooid is. Wanneer de H'awl erover vanaf het moment van de huurovereenkomst niet voltooid is, dan hoeft er ook geen Zakaat over betaald te worden.

Bijvoorbeeld; wanneer hij het huis voor tien duizend Riyaals verhuurd, waarvan hij vijf duizend op het moment van de overeenkomst ontvangt, en deze vervolgens spendeert. Vervolgens ontvangt hij vijf duizend in het midden van het jaar, welke hij voor het einde van het jaar uitgeeft; dan is hem in dat geval geen Zakaat verplicht. Dit is omdat de H'awl over zijn geld niet voltooid is. Indien hij echter het huis voor verkoop klaargemaakt heeft en hij wachtte om de winst ervoor te ontvangen, maar hij zei: "Daar het niet verkocht is, zal ik het verhuren", dan dient hij in dit geval Zakaat te betalen over de waarde van het huis, omdat hij het voor verkoop klaargemaakt heeft; hij wilde het niet houden en er voordeel uit slaan. En over alles wat voor het drijven van handel en het maken van winst bedoeld is, dient Zakaat over betaald te worden, conform de woorden van de profeet, Vrede en Zegeningen van Allah zij met hem:

> Innamaa l-a'maaloe binniyaati, wa-innamaa likoelli mri-in maa nawaa

"Voorwaar, de daden zijn volgens intenties, en eenieder zal hetgeen met zijn intentie samenhangt, krijgen."

Deze persoon die bezittingen heeft waarvan hij de intentie heeft van te profiteren, en hij had alleen haar waarde als intentie, niet het bezit zelf, en haar waarde is in geld, en het is noodzakelijk om Zakaat over geld te betalen. Dus hierop gebaseerd; een persoon die de intentie had te handelen en van zijn huis te profiteren, dient Zakaat over de waarde van het huis te betalen en over haar inkomen uit rente, indien de H'awl erover voltooid is vanaf het moment van de verhuurovereenkomst.

Bron: Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).

^


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN